Sari la conținut

Nu-ți mai vopsi părul. Medic: Risc mare de a dezvolta cancer

Par frumos si sanatos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai bun aliment pentru un păr frumos și sănătos

Culoarea părului oferă indicii importante despre sănătate. Oamenii cu o culoare mai deschisă a părului au riscuri mai mari de a dezvolta boala Parkinson și cancer de piele. Iată care este riscul fiecărei persoane în privința sănătății, în funcție de culoarea și modul în care arată părul.

Persoanele cu părul blond și roșcat,  risc de a dezvolta cancer de piele

Persoanele cu părul blond și roșcat au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Acest lucru este problematic din cauza cancerului de piele în sine, dar și pentru că persoanele blonde și roșcate tind să aibă o toleranță mai mică la durere.

„În cazul procedurilor cu laser folosite pentru a inversa daunele solare și leziunile precanceroase, persoanele cu părul blond și roșcat au dureri mai puternice și tolerează mai greu procesurile”, explică dr. Dusan Sajic, dermatolog cu certificări în imunologie moleculară virologie și inflamație. „Acest lucru este valabil mai ales pentru o procedură numită terapie fotodinamică”, mai spune dr. Sajic, scrie Reader’s Digest.

Din acest motiv, este indicate utilizarea protecției solare în fiecare zi, chiar și iarna, folosește îmbrăcăminte cu factor de protecție și fă regulat controale dermatologice.

În plus, un studiu a arătat o corelație între scăderea pigmentării părului și un risc crescut de boală Parkinson. Acest lucru este valabil atât pentru roșcați, cât și pentru blonzii cu păr mai deschis.

„Oamenii cu o culoare mai deschisă a părului au riscuri mai mari de a dezvolta boala Parkinson”, spune dr. Sajic, „dar sunt necesare mai multe studii. Între timp, raportați orice problemă neurologică medicului dumneavoastră, deoarece detectarea precoce este esențială.”

Există totuși câteva vești bune pentru persoanele roșcate. „Un studiu finlandez a arătat că persoanele roșcatele au un risc mai scăzut de cancer de prostată”, spune dr. Carmen Castilla dermatolog din New York.

Genetica joacă un rol important

Dacă ai albit înainte de 30 de ani se consider că suferi de o pierdere prematură a pigmentului.

„Genetica joacă un rol important atunci când părul tău albește. Cu toate acestea, părul albit prematur poate avea cauze metabolice, de la deficiența de vitamina B12, până la difuncții tiroidiene.”, explică dr. Castilla.

Dr. Reid Maclellan, profesor Harvard Medical Schoolspune că este important și modul în care albești. „Dacă părul albește într/o singură șuviță, pe frunte, ai un risc mai mare de tulburări neurologice și ar trebui să discuți cu un medic, la fel dacă ți-au albit genele și sprâncenele.

Părul negru
Pentru bruneți, căderea părului poate fi o problemă. Potrivit Cleveland Clinic, căderea părului nu afectează doar bărbații bruneți, 50 la sută dintre femei vor experimenta căderea părului, scrie publicația. Brunetele sunt mai predispuse să dea semne de chelie atât din cauza geneticii, cât și pentru că zonele cu păr rar sunt mai vizibile în cazul lor. Clinica Cleveland recomandă creșterea nivelului de fier prin alimente cum ar fi spanacul, broccoli, mazărea, tofu și a cărnii de vită și miel.

Părului vopsit

Cei care își vopsesc părul prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer. „Deși pe piață există multe vopsele de păr netoxice, există și alte vopsele de păr care conțin substanțe chimice și posibili agenți cancerigeni în formulările lor”, explică dr. Maclellan.

Cei care își decolorează părul pentru a obține o nuanță mai deschisă pot să nu aibă aceleași riscuri genetice pe care le au blondele și roșcatele, dar există riscuri asociate cu utilizarea repetată a peroxidului de hidrogen și a altor agenți de decolorare precum leziuni ale pielii, alergii și eczeme.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: