miercuri, noiembrie 30, 2022

Produsele lactate sunt esențiale pentru a avea un sistem osos puternic și pentru a menține funcționarea normală a metabolismului. Totuși, nu toate tipurile de lapte au beneficii egale.

Laptele degresat, se pare, nu conține o vitamină esențială pentru absorbția calciului. Calciul este mineralul esențial care ajută organismul să aibă un sistem osos puternic.

Metabolismul utilizează zilnic din rezerva de calciu, motiv pentru care aportul este esențial.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

Laptele degresat, din păcate, nu conține vitamina D, mineral fără de care fixarea calciului nu poate avea loc.

Laptele degresat nu conține vitamina D

Mihaela Bilic, expert în nutriție și fitness, dezvăluie de ce nu ar trebui să consumăm lapte degresat și care sunt diferențele.

„Integral sau degresat?

Când vine vorba de produse lactate multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml În varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat.

Te-ar mai interesa: Nu te teme de grăsimile alimentare: vaginul tău de...

Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sînge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de 4 ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private