joi, mai 26, 2022

Alimente bune pentru creier. Modul în care gândim și simțim este influențat direct de ceea ce mâncăm. Această idee poate părea ciudată, totuși s-a dovedit că o alimentație corectă ne mărește coeficientul de inteligență (IQ), ne dă o bună dispoziție și stabilitate emoțională, ne ascute memoria și ne păstrează mintea tânără.

Fiecare dintre stările noastre – gândirea, simțirea, energia mintală și concentrarea – iau naștere într-o rețea formată din celule ale creierului strâns legate între ele, funcționarea eficientă a fiecăreia dintre aceste celule fiind dependentă de cantitatea optimă de nutrienți primiți.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

Alimentația influențează creierul

Nutriționistul Maria – Raluca Huluță face o analiză a importanței alimentației în cazul antreprenorilor, persoane care au nevoie de o mare capacitate de concentrare.

„Pentru antreprenorii zilelor de astăzi, sedentarismul este cea mai mare provocare. Prin simplu fapt că petrecem ore în șir în fața calculatorului, fără să ne ridicăm, să ne mișcăm, blocăm circulația sângelui, limfa nu este mișcată, astfel corpul are de suferit.

O altă greșeală este că nu țin cont de principiile alimentare care-i ajută să înțeleagă cum funcționează corpul, ce ar trebui să mănânce dimineața, la prânz și seară, să știe cum să mestece sau cum să bea apă. Antreprenorii nu au nevoie de un meniu strict în care să numere calorii, însă au nevoie să cunoască aceste elemente de bază”, explică Maria-Raluca Huluță, nutriționist ce se ocupă de dieta mai multor antreprenori din România.

Te-ar mai interesa: Dieta keto: 5 alimente SĂNĂTOASE care ar putea împ...

În istoria medicinei există și două experimente care ne pot ajuta să înțelegem mai bine cu impactează alimentația funcționarea creierului.

Dr. David Benton a măsurat coeficientul de inteligență (IQ) pentru 90 de elevi și apoi le-a dat la 30 dintre ei o doză puternică de multivitamine, la alți 30 o pastilă falsă cu efect placebo și nimic celorlalți. După opt luni li s-a reevaluat IQ-ul. Doar acei copii care primiseră vitamine au avut o creștere uimitoare a IQ-ului cu peste 10 puncte. De când cu acest studiu, publicat cu mai mult de o decadă în urmă, alte 10 studii au tot confirmat că suplimentele de vitamine măresc IQ-ul copiilor. Efectul este real.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței: care sunt cele 4 grupuri cu risc...

Meniul ideal pentru creșterea capacității de concetrare

Dr. Thomas Crook de la Clinica Memory Assessment din Maryland, S.U.A, a administrat unui număr de 149 de persoane cu deficiențe de memorie datorate vârstei o doză zilnică de 300 mg de substanță nutritivă numită fosfatidil serină. Când au fost testați după 12 săptămâni, memoria lor se îmbunătățiseră până la nivelul acelora cu 12 ani mai tineri.

Aceste experimente ne ajută să realizăm că este o legătură foarte strânsă între creierul, mintea, celulele noastre și hrana pe care o consumăm.

Te-ar mai interesa: Afecțiunile vezicii urinare asociate cu grăsimea v...

”Un meniu ideal pentru un om care are nevoie de o capacitate mare de concentrare intelectuală, cum sunt și antreprenorii, trebuie să conțină o cantitate suficientă de fibre dimineața, adică multe fructe. O masă consistentă la prânz care să îi ajute să se simtă energizați chiar și după ce au mâncat și să revină la fel de focusați pe activitatea lor și o cină de calitate, plină de nutrienți care să ajute corpul să se regenereze pe timpul nopții”, explică nutriționistul Maria-Raluca Huluță.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

Specialistul spune că cele mai bune alimente pentru funcționarea creierului nostru sunt avocado, spirulina, nuci/semințe crude, afine, ceai verde, kiwi, ciocolata neagră, măr, roșii și broccoli.

Alimente nocive pentru creier

De asemenea, există și alimente nocive. Printre acestea se numără lactatele de origine animală (brânză, cașcaval, telemea, iaurt, smântână), uleiurile de slabă calitate(ulei de floarea soarelui), sucurile și apele carbogazoase, cerealele pline de zahăr și coloranți, dulciurile din comerț cu mult zahăr (cu prea multe ingrediente pe etichetă – tot ce trece de 10 ingrediente e cu un semn mare de întrebare), făinoasele cu gluten, margarina, alcoolul, prăjelile și sosuri din comerț.

”Fă pași mici și îmbunătățește tot ce poți. Dacă nu poți mânca sănătos, fă sport. Dacă nu ai timp de sport, mănâncă o cină curată. Dacă nu mănânci corect, odihnește-te suficient. Orice pas, cât de mic, influențează sănătatea ta pe termen lung, dar și succesul afacerii tale”, spune în încheiere Maria-Raluca Huluță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private