duminică, septembrie 26, 2021

Ciuperci otrăvitoare în România. Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în zona Moldovei. Chiar la marginea Iașiului, pădurile adăpostesc, în cantități mari, otrava care poate ajunge în organismul nostru, dacă nu suntem atenți.

Buretele viperei (Amanita phalloides) este responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci. Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se găsește și la noi în țară. I se spune “pălăria morții” pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală.

Buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat.

 

Seamănă cu ciupercile champignon

„Cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula”, a declarat pentru digi24,  Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puțin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

„Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu.

A fost nevoie de dializă hepatică

Trei membri ai unei familii din Bacău au ajuns la spital în stare gravă, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Una dintre persoane a avut nevoie de dializă hepatică şi ar putea avea chiar nevoie de transplant de ficat, dacă nu îşi va reveni.

„Au mancat toţi trei, fratele meu şi părinţii mei şi acum sunt la urgenţă”, spune un membru al familiei.

„Sunt trei persoane grave, mama tata și copil cu dureri abdominale importante post consum de ciuperci”, spune Zorila Tereza Blanka, medic UPU la Spitalul din Bacău.

Tânărul este, însă, cel mai grav. El a fost primul transferat la Spitalul Parhon din Iaşi. Apoi au ajuns şi părinţii.

„A fost nevoie de a efectua în urgenţă o dializă hepatică”, spune dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon, Iaşi.

Ultimele stiri