Sari la conținut

Obișnuiești să mănânci în fața televizorului? Iată ce se întâmplă în corpul tău în acele momente!

Într-o eră digitalizată, în care totul se întâmplă pe repede-nainte, am ajuns chiar și lucrurile esențiale precum luatul mesei să aibă loc în fața ecranelor. Din păcate, acest obicei nesănătos, are efecte nefaste asupra sănătății, dar și asupra siluetei după cum ne explică în cele ce urmează psihologul Nadia Scaltrito.

„Când mănânci în faţa unui ecran, postezi pe Instagram, scanezi seriale de televiziune sau continui să lucrezi, atenţia nu converge către punctul potrivit, care este este conţinutul felului de mâncare” – explică Nadia Scaltrito, psiholog:

„Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenţia, blochează alimentaţia conştientă şi activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult şi, prin urmare, suntem predispuşi să ne îngrăşăm. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simţi satisfăcut”.

Memoria, afectată de privitul la ecrane

„O masă în faţa unui computer sau a unui televizor are un impact asupra memoriei şi contribuie tocmai la senzaţia de saţietate. În faţa unui ecran, simţurile sunt necesare prin ceea ce se întâmplă acolo, iar nu prin contribuţia senzorială a alimentelor. Este mai puţin probabil să fim plini. La scurt timp, creierul va păstra doar o vagă amintire a mesei, ceea ce îl va împiedica să măsoare cantitatea de alimente ingerate. Atenţie şi la conţinutul urmărit; fie că este vorba de o scenă în acţiune, de vizionarea la televizor sau de primirea unui e-mail sau a unei imagini violente, emoţiile joacă un rol în cantităţile consumate. Mâncarea are deseori proprietăţi care calmează şi liniştesc”, mai spune Nadia Scaltrito.

„Mâncarea cu cele cinci simţuri este esenţială pentru a asigura o digestie bună” – explică Flavia Bernini, biolog, nutriţionist.

Efectele nocive asupra sănătății ale mâncatului în fața televizorului

Se poate ajunge la surplus ponderal

„Mâncarea într-un mod distras duce la ingerarea de multă mâncare, prea repede, două elemente care împreună reprezintă un declanşator foarte periculos. Mâncarea în exces, pe lângă faptul că duce la creşterea în greutate în timp, induce o încetinire reală a digestiei, cu tot disconfortul inevitabil pe care îl presupune acest lucru, de la plenitudinea gastrică, la greaţă, la supraproducţia acidului clorhidric. Adesea, un exces de alimente aduce cu sine atât un consum exagerat de sare, cu consecinţa rechemării apei în stomac, un exces de carbohidraţi care sunt metabolizaţi cu dificultate de flora bacteriană, cu o creştere inevitabilă a fermentaţiei. La toate acestea se adaugă faptul că, mâncând rapid, ingerăm mult mai mult aer decât ar trebui: acest lucru creşte disconfortul gastric legat de umflături. Uitându-ne la mâncare, apreciindu-i mirosul şi aroma, dedicarea timpului potrivit unei mese ne va ajuta să ne simţim mai bine şi să mâncăm mai puţin, simţind saţietatea mult mai devreme”, adaugă specialista.

Vedere, auz, atingere, gust, miros: o garanție a bunăstării –

„Mâncarea este una dintre cele mai ușoare plăceri cu care poți trăi – explică el. Nadia Scaltrito, psiholog -: se răsfață pe tine, te îngrijește, ții cont de corpul tău. O experiență completă, totală, largă, care începe cu alegerea și pregătirea propriilor mese, fii atent la semnalele trimise de corp. Idealul ar fi să oferi din nou momente de convivialitate, cele care au caracterizat mesele familiilor italiene, plimbările, conversațiile la masă ”. Un sfat de luat în calcul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel