joi, septembrie 29, 2022

Știi ce cauze poate avea oboseala permanentă? În orice moment, cinci din zece oameni se simt obosiți. Oboseala poate fi semn că nu dormiți suficient sau că mâncați prea multe dulciuri care au ca efect fluctuațiile de energie.

Dacă vă odihniți suficient și mâncați echilibrat, dar sunteți veșnic adormit, e cazul să vă faceți investigații. Oboseala poate ascunde de la anemii, boli de somn, cardiovasculare, tiroidiene, până la infecții urinare, alergii și depresii.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

10 posibile cauze pentru oboseala permanentă

1. Apnee de somn

Dacă dormiți destul, dar vă simțiți obosit, e posibil să suferiți de apnee. „Respirația se oprește la intervale regulate în timp ce vă odihniți, ceea ce vă trezește pe moment și vă fragmentează somnul. Sforăitul, somnolența diurnă excesivă (în timpul meselor, conversațiilor sau șofatului) sunt principalele simptome”, explică dr. Emilia Ciomu, specialist în somnologie.

2. Anemie

Anemia este principala cauză de oboseală la femei, pentru că în timpul menstruației ele pierd cantități mari de fier. Mineralul ajută la sinteza de globule roșii care transportă oxigenul din sânge în țesuturi și organe. O cantitate prea mică de fier înseamnă automat o oxigenare deficitară a țesuturilor, deci oboseală și paloare. Sunt indicate suplimente cu fier, dar și alimente bogate în acest mineral: carne, ficat, crustacee, mazăre și cereale îmbogățite cu fier.

Te-ar mai interesa: A murit Alexandru Arșinel, la 83 de ani! „Zilele î...

3. Diabet

În cazul diabeticilor, cantități mari de zahăr rămân în sânge în loc să meargă în celule, unde să fie convertite în energie. Ca atare, organismul rămâne fără energie. Tratamentul diabetului include, pe lângă medicamentele care reglează nivelul glicemiei, schimbarea stilului de viață (reducerea grăsimilor și a glucidelor) și exerciții fizice moderate.

4. Hipotiroidie

Te-ar mai interesa: Medic anestezist, acuzat de terorism medical! Un d...

Glanda tiroidă, situată la baza gâtului, reglează metabolismul și viteza cu care corpul convertește nutrienții din alimente în energie. Atunci când glanda este mai puțin activă (hipoactivă) și metabolismul funcționează prea lent, începe să se resimtă oboseala și luați în greutate.

5. Boli de inimă

Dacă resimțiți stare de slăbiciune în timp ce vă desfășurați activitățile fizice obișnuite, este posibil să suferiți de boli de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, o boală a mușchiului inimii. „Pereții acesteia se subțiază, mai ales cei din ventriculul stâng, principala cameră de pompare a sângelui. Drept rezultat, inima nu mai irigă bine organismul cu sânge. Tratamentul potrivit și schimbările stilului de viață pot ține afecțiunea sub control”, spune conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

Te-ar mai interesa: Medic: Acesta e cel mai prost obicei alimentar car...

6. Tensiune mică

Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt oboseala, amețelile, tulburările de echilibru, transpirațiile, senzația de leșin sau chiar leșinul. „De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace sau pe sistem nervos”, subliniază cardiologul.

7. Infecții urinare

Infecțiile urinare nu au întotdeauna simptome clare, usturimi și senzație de arsură, însă pot epuiza organismul.

Te-ar mai interesa: Atenție! Picioarele umflate pot prevesti un infarc...

8. Alergii alimentare

Dacă resimțiți oboseală mai ales după masă, puteți suferi de o alergie mai ușoară, care nu provoacă urticarie sau alte reacții alergice.

9. Deshidratarea

Oboseala poate fi primul semn că v-ați deshidratat.

10. Depresia

Se resimte și fizic, prin oboseală, letargie, dureri de cap și lipsa apetitului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private