Sari la conținut

Pensia care dispare de la 1 Septembrie. Românii trebuie să știe ASTA

pensii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Anunt despre pensiile romanilor

Pensia care va dispărea de la 1 septembrie! În Legea 360/2023, care a intrat în vigoare parțial la 1 ianuarie 2024, sunt cuprinse doar patru tipuri de pensii. Uite care sunt acestea.

Pensia care dispare de la 1 septembrie! Legea 360/2023 vine cu schimbări importante în ceea ce privește sistemul de pensii, ce vor fi aplicate gradual. Obiectivul este acela de a garanta sustenabilitatea financiară a sistemului.

Legea cea nouă reglementează patru categorii de pensii. Mai precis, acestea sunt:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

Pensia anticipată fără penalizări dispare de la 1 septembrie

Pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată din această toamnă. Astfel, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care legislația actuală permite două.

Noua lege prevede doar un singur tip de pensie anticipată, care poate fi acordată cu cel mult 5 ani mai devreme de vârsta standard de pensionare, în cazul persoanelor care au realizat un stagiu complet de cotizare sau au depășit cu până la 5 ani această vârstă. Valoarea acestei pensii va fi stabilită prin diminuarea cuantumului de pensie de limită de vârstă, ținând cont de stagiul de cotizare pe durata stagiului complet de cotizare și de reducerea vârstei de pensionare cu un număr de luni.

Cine se poate pensiona anticipat?

Potrivit Capital, în ultima perioadă, discuțiile despre noua lege a pensiilor au devenit intense. Se răspândesc diverse informații, iar pensionarii simt o anumită confuzie și nu știu la ce să se aștepte.

Cu toate acestea, autoritățile reamintesc oamenilor că este crucial să se informeze doar din surse oficiale, astfel încât să aibă acces la informații corecte și să evite potențialele înșelări.

Unul dintre aspectele care a generat confuzie printre pensionari este reglementarea referitoare la pensia anticipată. În această privință, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, intervine pentru a oferi clarificări. Ea a detaliat care sunt categoriile de români eligibili pentru pensia anticipată.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat ea.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel