vineri, martie 24, 2023

Pietrele la rinichi sunt denumirea populară a calculilor renali și duc la afecțiunea numită în termeni medicali litiază renală sau nefrolitiază. Se întâlnesc de cele mai multe ori la grupa de vârstă 20 – 40 de ani. Depunerile de minerale și săruri acide sub formă de pietre la nivelul rinichilor determină colica renală care se manifestă prin dureri abdominale intense.

Specialiștii susțin că pietrele la rinichi au o multitudine de cauze, cele mai evidente fiind consumul insuficient de lichide, fumatul sau chiar abuzul de băuturi alcoolice, anumite afecțiuni metabolice, obezitatea, dar și factorul ereditar joacă un rol important. Mai mult, pietrele la rinichi afectează orice parte a tractului urinar, de la rinichi la vezica urinară.

Te-ar mai interesa: Atenţie la ce veţi cumpăra din magazine! Produse c...

De regulă, pietrele la rinichi nu dau simptome până în clipa în care una sau chiar mai multe dintre acestea nu se mișcă în rinichi sau în ureter. Medicii avertizează ca toți pacienții care observă apariția sângelui în urina eliminată, sau au febră să se prezinte urgent la camera de gardă a unui spital din apropiere, deoarece este posibil să se confrunte cu o infecție.

Principalele simptome sunt: dureri abdominale severe, dureri localizate în părțile laterale ale corpului, în zona inferioară a spatelui. Uneori durerea este însoțită de greață și stări de vomă. Deseori, durerea pe care o resimte pacientul atunci când are loc eliminarea calculilor este comparată cu aceea pe care o simte o femeie la naștere.

Te-ar mai interesa: STUDIU. S-a aflat care este legătura dintre colest...

Calculii renali sunt acumulări de săruri minerale care pot ajunge chiar și până la dimensiunea unei mingi de golf. Pietrele la rinichi se formează în momentul în care echilibrul între apă, sărurile minerale și alte substanțe din urină se modifică. Specialiștii le clasifică, după compoziţie, în patru tipuri principale: din calciu, din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

Persoanele care suferă de litiază sunt diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia vizitei la medic ca urmare a durerilor pe care acesta le resimte. Inclusiv în cazurile în care pacientul poate elimina singur piatra, este indicat să meargă  la medicul specialist, deoarece riscul de recidivă este mare.

Iată care sunt principalele investigații necesare diagnosticării:

  • Computer tomograf ( CT ) în spirală realizat fără substanță de contrast este principala investigație în cazul în care medicul suspectează o litiază renală.
  • Urocultura și sumarul de urină care pot arăta prezența unei infecții.
  • Examenul radiografic al abdomenului care permite specialistului examinarea ureterelor, vezicii urinare, a rinichilor dar și observarea

Tratamentul, în funcție de dimensiunea calculilor   

Te-ar mai interesa: Ghid complet de valori ale glicemiei în funcție de...

Tratamentul diferă de la un pacient la altul, în funcție de dimensiunile calculilor, natura, localizarea și numărul acestora. Pietrele mici ( cu diametrul de 5 mm) care nu produc infecții și nici nu dau dureri de regulă pot fi eliminate fără ajutorul medicului, dacă pacientul consuma multe lichide – 2 sau 3 litri pe zi.

Operația este necesară dacă piatra care a migrat din rinichi nu se elimină după câteva zile, iar pacientul prezintă dureri puternice, sau atunci când apar și infecții care dau febră și frisoane.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ai intestinele pline de toxin...

Alimentația nesănătoasă favorizează apariția calculilor renali

O alimentație nesănătoasă poate favoriza apariția calculilor renali. Sarea, grăsimile, carnea, proteinele vegetale și carbohidrații nerafinați dacă sunt consumate în exces pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, este bine să eviți consumul de băuturi acidulate. Renunță și la cafea deoarece cofeina mărește cantitatea de calciu din urină care crește riscul formării pietrelor. Sunt studii care susțin că magneziul previne formarea tuturor tipurilor de calculi renali. De aceea, indicat e să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral precum: legume cu frunze verzi, fructe de mare, sau poți lua de la farmacie suplimente pe baza de magneziu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private