Sari la conținut

Planta supranumită și „Copacul lui Dumnezeu” cu proprietăți miraculoase: ucide toate infecțiile din organism, îndepărtează tumorile, chisturile, neoplasmele, tratează bolile sistemului genito-urinar

Pelinul
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă perenă folosită în băuturile alcoolice absint și vermut. Planta cu gust amar a fost folosită de secole în scopuri medicinale pentru a reduce durerea și umflarea și pentru a trata problemele de digestie, viermii intestinali și infecțiile pielii.

Pelinul poate fi cultivat din semințe sau achiziționat ca supliment și plantă uscată. În ciuda posibilelor sale beneficii, pelinul pur netratat conține o substanță chimică numită tuyonă care poate deveni toxică și poate provoca halucinații și convulsii.

Acest articol explică modul în care pelinul este folosit ca medicament, inclusiv ceea ce spune cercetările actuale despre eficacitatea, beneficiile și riscurile sale. De asemenea, descrie cum să luați pelin și posibilele efecte secundare.

Beneficiile pelinului

Dovezile sunt limitate cu privire la beneficiile pelinului pentru tratarea sau prevenirea oricărei afecțiuni de sănătate. Chiar și așa, există unele cercetări care ilustrează efectul pelinului asupra corpului uman, susținute de studii mai mici pe animale și pe oameni.

Înainte de a utiliza pelinul în orice scop de sănătate, discutați cu furnizorul de asistență medicală pentru a înțelege potențialele beneficii și riscuri și asigurați-vă că nu interferează cu niciun medicament pe care îl utilizați sau cu afecțiunile medicale pe care le aveți.

Combate durerea și inflamația

Se crede că artemisinina, un compus găsit în pelin, are efecte antiinflamatorii puternice. Cercetările sugerează că face acest lucru prin temperarea acțiunii proteinelor numite citokine care ajută la instigarea inflamației. Procedând astfel, pelinul poate ajuta la ameliorarea simptomelor inflamatorii precum durerea, roșeața, căldura și umflarea.

Din punct de vedere istoric, pelinul a fost folosit pentru a trata durerile din travaliu, durerile premenstruale și durerile articulare și musculare.

O mare parte din cercetările privind efectele antiinflamatoare ale pelinului s-au concentrat pe utilizarea acestuia la persoanele cu osteoartrită („artrita de uzură”) și artrită reumatoidă (o formă autoimună de artrită).

Combate Paraziții

Numele pelinului provine din utilizarea sa istorică ca antiparazitar. Acestea includ helminți, cum ar fi oxiuri, viermi rotunzi și tenii care provoacă boli gastrointestinale severe. Din punct de vedere istoric, pelinul a fost considerat un remediu preferat pentru viermii intestinali, dar a dispărut din cauza efectelor secundare severe asociate cu absintul lichior.

Cele mai multe studii care investighează utilizarea pelinului în tratarea paraziților au fost efectuate pe animale, iar rezultatele au fost în mare parte bune.

Combate bacteriile și ciupercile

S-a dovedit, de asemenea, că pelinul are activitate antibacteriană și antifungică puternică. Diferiți compuși sunt considerați responsabili pentru aceste efecte, inclusiv substanțe chimice numite terpene care conferă anumitor plante mirosul lor aromat. Aceasta include o terpenă numită camfor, pe care mulți oameni o recunosc din produse precum Vicks Vapo-Rub.

Pelinul a demonstrat activitate împotriva Streptococcus aureus, o bacterie care este una dintre principalele cauze ale infecțiilor cutanate și ale țesuturilor moi. Aceasta include o formă potențial gravă numită Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Ajută la digestie

Pelinul a fost folosit de mult timp pentru a trata indigestia, flatulența, gastrita și simptomele bolii vezicii biliare. Se crede că terpenele din pelin stimulează saliva, mucusul stomacal și secrețiile intestinale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor digestive. În același timp, ele pot ajuta la reducerea acizilor din stomac care contribuie la ulcerul peptic și la refluxul acid.

De asemenea, pelinul pare să mărească secreția de bilă din vezica biliară, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la ușurarea constipației.

O revizuire din 2020 în Phytotherapy Research a sugerat, de asemenea, că pelinul ar putea sprijini tratamentul bolii Crohn, un tip de boală inflamatorie intestinală. Prin reducerea inflamației și stimularea secrețiilor intestinale, pelinul poate reduce nevoia de medicamente steroizi care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce inflamația intestinală și durerea la persoanele cu boala Crohn.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel