Sari la conținut

Premieră națională în tratamentul cu boli hematologice maligne

Dana Lascu

Veste bună pentru pacienții afectați de boli hematologice maligne, precum leucemia acută limfoblastică, și care au indicație terapeutică de iradiere corporală totală (Total Body Irradiation — TBI) înainte de transplant. Ei nu mai sunt nevoiți să aștepte cu dosarele pe la ușa Ministerului Sănătății pentru a putea face transplant medular în străinătate. Primele proceduri de TBI cu cea mai modernă tehnică – IMRTVMAT – au fost realizate gratuit, în premieră în România, la centrul Amethyst Radiotherapy, transplantul fiind ulterior efectuat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. În România sunt în jur de 10-15 pacienți pe an. Patru pacienți au fost deja supuși procedurii: trei gratuit, iar pentru al patrulea s-a găsit sponsor. Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de 4 săptămâni și implică o echipă formată din cinci medici (oncologi și radioterapeuți) plus doi fizicieni. O ședință de TBI durează o oră și 30 de minute, și trebuie făcute 6 ședințe (una pe zi) consecutive. „Până în prezent, pacienții care aveau indicație de TBI și transplant de măduvă erau trimiși în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la circa 200.000 de euro. În țară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 de euro, din care doar transplantul este decontat de către stat”, a explicat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel