Sari la conținut

Prima clinică de obstetrică și ginecologie din România are nevoie de ajutorul nostru

Din cuprinsul articolului

Salvați Copiii România lansează o acțiune de atragere de fonduri pentru echiparea Secţiei de neonatologie a maternității Filantropia cu un incubator specific prematurilor extremi și un audiometru, în cadrul campaniei Un gest pentru o viață. Pentru achiziția celor două aparate, în valoare totală de 20.000 de euro, este nevoie de mobilizarea cât mai multor donatori, persoane fizice sau juridice, în condițiile în care, pentru a face față nevoilor din această secție, incubatorul ar trebui instalat în prima parte a anului viitor.

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România., înființată în anul 1813. Anul acesta, în maternitatea Filantropia au avut loc circa 3.300 de nașteri, din care 375 au fost premature, iar 145 au avut sub 32 de săptămâni.

În cuvintele Mihaelei Demetrian, șefa secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București, „copiii născuți înainte de termen sunt ființele cele mai fragile din sistemul medical, total dependente de ajutorul nostru și de tehnologia modernă. În momentul de față avem nevoie urgentă de un incubator pentru îngrijirea prematurilor cu greutate foarte mică și de un audiometru. De ani buni avem un singur asemenea aparat, pe care îl utilizăm pentru testarea a 10 nou-născuți pe zi, în cadrul programului național de prevenire a surdității. Însă, deoarece avem un program de retestare a micuților ce nu trec testul în maternitate, aparatul nostru, oricum învechit, nu mai face față solicitărilor.”
„Demarăm această campanie de strângere de fonduri în speranța că vom sensibiliza cât mai multă lume cu privire la soarta acestor copii care decid să vină pe lume cu mult înainte de termen. Prin donarea acestor două echipamente esențiale în primele zile de viață ale prematurilor, ne dorim să ajutăm personalul medical excelent din cadrul Maternității Filantropia să își desfășoare activitatea în condiții corespunzătoare”, a declarat și Președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

În urmă cu trei ani, Salvați Copiii România a lansat programul național de dotare a maternităților și secțiilor de nou-născuți din întreaga țară. Până acum, 4.800.000 lei au fost investiți în dotarea a 54 de maternități și secții de nou-născuți, contribuind astfel la salvarea și îngrijirea în condiții bune a peste 10.000 de nou-născuți anual. Și totuși, în fiecare zi aflăm de noi și noi cazuri tragice de bebeluși născuți prematur, care știm că ar putea fi salvați dacă fiecare spital din țară ar fi dotat corespunzător. De aceea, în perioada următoare, Salvați Copiii are în plan dotarea altor 15 maternități, în cadrul campaniei Un gest pentru o viață.

Reamintim că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel