Sari la conținut

Problemele legate de imaginea de sine sunt exagerate! Când devenim, de fapt, vulnerabili?

Problemele legate de imaginea de sine sunt exagerate! A deveni timid în fața camerei este o problemă comună pentru mulți oameni. Fotografia este din ce în ce mai folosită în viața de zi cu zi, totuși, fie că este vorba de poze spontane alaturi de prieteni sau mai oficiale atunci cand mergem la evenimente de familie ne este greu sa ne lasam fotografiati, ne explică ăsihologul Eveline Osnaga, colaborator al Doctorului zilei.

Teama de a fi fotografiat este legată de fobia socială, în care o persoană se teme că este judecată de alții. Problemele legate de imaginea de sine sunt exagerate și există chiar și în cazul persoanelor care, conform standardelor convenționale, sunt normale. Din punct de vedere psihologic, o fotografie este o asumare la expunere, iar atunci cand suntem asumati nu ne simtim confortabil.

Petrecem ore întregi construind o imagine aproape perfecta pe platformele de socializare și cu cât ne îndepărtăm de ceea ce suntem în realitate cu atât devenim mai vulnerabili cand trebuie sa facem o poza spontan și nu deținem controlul.

Aprobarea socială nu trebuie să devină atât de importantă pentru că avem nevoie de autenticitate și de naturalețe. Este important să luăm în calcul că o persoană care ne privește sau se uita la o fotografie de a noastră are doar un punct de vedere personal, nu este neapărat o realitate, iar în altă ordine de idei părerea nimănui despre tine nu este permanentă și continuă să se schimbe în timp.

 

Vă propun câteva tehnici prin care puteți gestiona mai ușor acest blocaj:

  1. Nu uitați să zâmibiți! Cu cât zâmbiți mai mult, cu atât mai mult vă veți relaxa și vă veți simți natural pe cameră. Deși la început nu pare ușor, încercați să vă relaxați și să vă gândiți la ceva amuzant sau plăcut.
  2. Găsiți o tehnică de relaxare. Respirația profundă sau chiar dansul înaintea unei fotografii pot să vă schimbe starea de spirit și să va relaxeze. Încercați un ciclu de respirație profundă imediat înainte de a vă pasi în fața camerei. Închideți ochii și inhalați ușor, timp ce numărați la trei, țineți respirația timp de două secunde, apoi expirați peste încă trei conte.
  3. Uitați-vă mai des în oglinda! Poate părea amuzant însă oglina este cea care ne poate aduce în contact cu propria persoană. Oglinda este singura care ne oferă o imagine reală iar cel ce se uita la noi din oglinda ar trebuii să ne fie un prieten bun pe care îl acceptăm cu bune și cu rele.
  4. Fii tu insuti! Cu cat te simti mai natural, cu atât vei arata mai bine pe camera. Aceasta poate include folosirea mâinilor atunci când vorbiți. Nu încercați să păreți mai mult decât sunteți pentru abia de acolo începe să se vadă toată stângăcia.
  5. Împrietenește-te cu apartul foto! Dacă nu vă place să fiți în centrul atenției în public, de exemplu, începeți să faceți fotografii acasă. Încercați să vă faceți câteva poze cu propriul telefon. Selfi-urile o să vă ajute să găsiți unghiurile care vă avantajază și să vă recunoașteti și clitățile. Încearcă să te obișnuiești să fii fotografiat și să vezi fotografii cu tine.
  6. Simte-te ca acasă. În loc să încercați să arătați bine pentru aparatul de fotografiat prin găsirea unui aspect care este la modă, arată bine prin găsirea unui aspect care te face confortabil. Odată cu trecerea timpului o să apreciem mai mult un aspect relaxat al propriei persoane decât accesoriile demodate odata cu schimbarea modei.
  7. Îmbunătățiți-vă încrederea. Persoanele care nu se lasă fotografiate de cele mai mult ori sunt percepute ca ne având încredre în propria persoană și nu cred că doriți să lasați o așa impresie. Persoanele care au încredre în ele sunt mai fericite si sunt percepute ca fiind mai frumoase. Preoblemele legate de încredre se rezolvă în cabinetul de psihoteraie, parcurgând cărți de dezvoltare personala și iesind din zona de confort în acțiunile pe care le facem zi de zi.
  8. Nu încerca să-i multumești pe cei din jurul tău! Cu cât o să încercați să-i mulțumiți pe cei din jur și nu o să vă luați în calcul, tot de atâte ori o să vă subminați încrederea în propria persoana și nu o să fiți suficient de buni pentru a apărea într-o poză.
Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel