miercuri, decembrie 8, 2021

Prof. dr. Virgil Păunescu:  „Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme/ Ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.

Prof. dr. Virgil Păunescu a atras atenția, în cadrul unei mese rotunde online cu tema „Progresul ştiinţific şi tehnologic în dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusurilor (SARS-CoV-2), că tentația politicienilor este aceea de a „face binele cu forța”. a explicat că coordonarea vaccinării trebuie făcută de specialişti, de medici, care însă „nu au reflexe democratice consolidate”, prin natura profesiei lor. Clasa politică, sub presiunea mediatică care intervine virulent când „nu mai sunt paturi libere în ATI”, vine de multe ori cu măsuri radicale respinse de populaţie.

Te-ar mai interesa: Operații și tratamente gratuite pentru copiii cu d...

„În sala de chirurgie nu se negociază intervenţia, ci medicul decide ce trebuie să facă”, a argumentat imunologul.

virgil paunescu

Prof. dr. Virgil Păunescu:  „Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme”

În altă ordine de idei, Virgil Păunescu a arătat că în mod teoretic, dacă se pune presiune pe un virus, cu tratamente sau cu vaccinuri, el va căuta o „cale de scăpare” şi face mutaţii, iar pericolul e mare, că „ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.

Prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Academiei se Științe Medicale și coordonatorul Centrului OncoGen, consideră că, până acum, soluţia de a rezolva problema pandemică prin vaccinare nu s-a dovedit că funcţionează. Există o serie de mutaţii ale virusului care vin şi din zone de pe mapamond în care populaţia nu a fost supusă vaccinării.

Te-ar mai interesa: Primul centru din România care angajează, în mod d...

„Nu avem date pe termen lung despre efecte secundare ale vaccinării, pentru că nu a trecut acel termen lung. Ce mă îngrijorează pe mine este că repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme. Este greu să spui cum va reacţiona sistemul imun la o stimulare repetată cu acelaşi stimul (…).

Vaccinul nu rămâne doar la locul injecţiei, ci circulă şi el şi repetarea oricărei vaccinări, mai ales din şase în şase luni, pe mine mă îngrijorează puţin”, a explicat Păunescu, potrivit Agerpres.

Te-ar mai interesa: Ritmul campaniei de vaccinare, tot mai scăzut în R...

„Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”

Prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Academiei se Științe Medicale și coordonatorul Centrului OncoGen, a declarat faptul că administrarea dozelor de vaccin actuale, care protejează șase luni, sunt necesare pentru a nu face forme severe ale bolii.

„Trebuie să facem oricâte doze de vaccin vor fi necesare şi oricâte valuri vor veni, pentru că prin fiecare doză suntem protejaţi şase luni de forme grave de boală, altfel riscăm, chiar şi cei vaccinaţi, să facem forme grave de boală. Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”, a spus dr. Păunescu.

Te-ar mai interesa: Ce este sindromul inimii frânte? Specialist: În ac...

În același context, dr. Virgil Popescu a declarat că vaccinurile care se află acum pe piaţă sunt urmare a unei „decizii politice”, iar ţările care le produc acum reprezintă „o decizie politică”.

„În loc de colaborare am avut parte de competiţie (cei de la OncoGen Timişoara, care au dezvoltat încă din primăvara anului trecut un „vaccin românesc”, n.r.). Lumea nu s-a îngrămădit la noi (să cumpere vaccinul, n.r.), România nu a vrut să joace niciun rol în această competiţie. Cuba a ieşit cu două vaccinuri, pentru că au vrut să iasă pe piaţă, să arate că sunt o putere tehnologică”, a concluzionat dr. Virgil Păunescu.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi înainte să faci o operație. Exp...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri