Sari la conținut

Prunele pot oferi mai mult decât o simplă ameliorare a constipației. Care sunt beneficiile pentru sănătate și cât de mult poți mânca

prune
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile pentru sănătate ale prunelor

Prunele pot oferi mai mult decât o simplă ameliorare a constipației. Pe lângă faptl că ajută digestia, prunele previn boli precum diabetul și menținerea sănătatea inimii si luptă împotriva obezitatii.

Potrivit a două noi studii prezentate la conferința Asociației Americane de Nutriție, consumul de prune în fiecare zi poate îmbunătăți nivelul de colesterol, reducând în același timp stresul oxidativ și inflamația.

În primul, beneficiile pentru sănătatea inimii ale consumului pe termen lung de prune au fost observate la bărbați. La femeile în vârstă, consumul regulat de prune nu a avut un efect negativ asupra măsurilor metabolice ale acestora, cum ar fi colesterolul total, zahărul din sânge și nivelurile de insulină.

„Concluzia este că prunele pot susține sănătatea cardiovasculară. Dar suntem doar în vârful aisbergului. Trebuie să săpăm puțin mai adânc pe baza acestor rezultate și, eventual, să le repetăm ”, a spus dr. Andrea N. Giancoli, dietetician și consultant în nutriție pentru California Prune Board.

Un alt studiu publicat în 2021 a constatat că consumul a 50-100 de grame de prune uscate (aproximativ cinci până la 10 bucăți) în fiecare zi a fost asociat cu riscuri reduse de boli de inimă.

Reducerile colesterolului și un marker al inflamației s-au datorat probabil îmbunătățirii nivelului de antioxidanți, potrivit dr. Shirin Hooshmand, profesor de exerciții fizice și științe nutriționale la Universitatea de Stat din San Diego și co-autor al studiului.

Trebuie remarcat faptul că atât acest studiu, cât și cele două prezentate în iulie au fost finanțate parțial de California Prune Board.

beneficii prune uscate

Prune uscate sau proaspete? Care sunt mai bune?

Deși studiile au arătat că prunele uscate pot susține sănătatea inimii, acest lucru nu înseamnă neapărat că prunele proaspete sau sucul de prune oferă aceleași beneficii.

Nu s-au făcut atât de multe studii despre beneficiile prunelor uscate sau ale sucului de prune uscate, a explicat dr. Hooshmand: „Este posibil ca la anumite niveluri să aibă beneficii similare. Este nevoie de cercetare pentru a înțelege mai bine acest lucru.”

Uscarea prunelor proaspete în aer cald îmbunătățește proprietățile nutritive și durata de conservare a fructelor. Deci acesta ar putea fi un motiv pentru a alege fructele uscate în locul fructelor proaspete.

„Poate fi nevoie să mănânci mai multe prune pentru a obține același beneficiu, dar compoziția de bază va fi similară”, a spus dr. Maya Vadiveloo, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Rhode Island.

Câte prune să mănânci?

Este probabil mai ușor să mănânci 5-10 prune uscate decât să încerci să încadrezi în aceeași cantitate sau mai multe prune proaspete. Dar orice alegere va fi cu siguranță mai bună decât sucul de prune, potrivit Dr. Vadiveloo:

Fructele și legumele întregi sunt bogate în fibre, contribuie la sațietate și au, în general, mai puține calorii”.

Deși majoritatea cercetărilor asupra prunelor uscate au fost efectuate pe femei și bărbați în postmenopauză peste 55 de ani, dr. Vadiveloo a spus că și adulții mai tineri ar beneficia de consumul de prune uscate:

„Recomandăm – în orice tip de dietă – diete bogate în fructe și legume. Deci prunele se încadrează în această categorie.”

Dacă nu-ți place gustul prunelor, alte fructe precum merele și fructele de pădure sunt și ele bune pentru inima ta. Cu toate acestea, fructele sunt doar o parte din dieta ta. Este important să adoptați un model de alimentație sănătos pentru inimă, cu o varietate de legume, leguminoase și uleiuri, a adăugat ea: „Nu poți adăuga prune la o dietă bogată în carne roșie cu conținut ridicat de grăsimi sau alimente foarte procesate și să te aștepți să fie un remediu miracol”!

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel