Sari la conținut

Răcești des? Iată care sunt principalele cauze ale răcelilor frecvente. Cum ne putem proteja

alimente ce țin răceala la distanță
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Răcești des? Iată care sunt principalele cauze ale răcelilor frecvente. Cum ne putem proteja împotriva răcelilor și care sunt greșelile pe care le facem.

Dacă răcești mai tot timpul și nu ai explicații pentru asta, este posibil să fie mai mult decât o sensibilitate la frig. Mâinile spălate incorect, lipsa somnului şi deshidratarea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care răceşti frecvent.

Iată câteva motive pentru care este posibil să răcești atât de des:

Spălatul pe mâini…

O modalitate bună de a preveni răcelile este să te speli pe mâini cu apă caldă şi săpun sau să folosești geluri dezinfectante.

Procesul de spălare a mâinilor ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde pentru a elimina pericolele, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Nu în ultimul rând, e obligatoriu să te speli pe mâini:

  • Înainte și după folosirea toaletei
  • După ce ai strănutat sau ţi-ai suflat nasul
  • După ce ai intrat în contact cu o persoană bolnavă
  • După ce te-ai întors dintr-un mediu aglomerat, cu potenţial infecţios
  • înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de a mânca

Lipsa odihnei

Dacă nu te odihneşti suficient, sistemul imunitar nu are forţa necesară să lupte împotriva infecțiilor cauzate de virusuri.

Sunt necesare 7-8 ore de somn pe noapte şi o dietă echilibrată pentru menținerea sistemului imunitar într-o formă optimă.

Nu te hidratezi suficient

Indiferent dacă încerci să previi o răceală sau să lupţi împotriva ei, hidratarea este esenţială.

Deshidratarea  slăbește sistemul imunitar, ceea ce te face mai predispusă la răceli frecvente.

În plus, un litru şi jumătate de apă îţi ajută organismul să funcţioneze la capacitate maximă, deci apa nu ar trebui să lipsească din rutina ta zilnică.

Ai alergie

În special în cazul alergiei la praf, apare obstrucţia nazală şi se instalează disconfortul la respiraţie, simptome specifice și răcelii. Mai mult, când scad temperaturile, simptomele se agravează şi pot interfera cu activităţile zilnice.

Dacă starea de rău se intensifică, discută cu medicul. Puteţi găsi împreună o variantă bună de tratament pentru a ameliora simptomele. Totodată, evită mediile poluate sau expuse factorilor alergeni.

Locuieşti cu persoane sensibile

Dacă locuieşti cu persoane care răcesc frecvent, e destul de firesc să te confrunţi şi tu cu acelaşi lucru.

Totuşi, deşi tendinţa este să închizi geamurile şi să izolezi persoanele afectate, cel puţin pe timpul iernii, aerul curat face tuturor mai mult bine şi ajută la risipirea bacteriilor care plutesc în aer.

sportLipsa mișcării

Oricât te-ai feri să transpiri, pe motiv că răceşti, realitatea este exact pe dos.

Dacă nu transpiri, nu elimini toxine, deci ai şanse şi mai mari să răceşti.

Un exercițiu  zilnic moderat, chiar și o plimbare scurtă, poate întări sistemul imunitar.

Cercetătorii au descoperit că femeile supraponderale care fac exerciţii uşoare timp de 45 de minute, cinci zile pe săptămână, răcesc mai rar decât acelea care fac sport doar o dată pe săptămână.

Sistemul imunitar este slăbit

Persoanele care au sistemul imunitar foarte slăbit, din cauza unei boli autoimune, a unor tipuri de cancer care țintesc sistemul imunitar – cum ar fi leucemia -, sunt mai susceptibile la infecții, inclusiv la răceli frecvente.

Totodată, vârsta joacă un rol important în menţinerea sistemului imunitar. Astfel, sugarii şi persoanele în vârstă sunt expuse unui risc crescut de infecţii şi răceli.

Cum poți preveni răcelile frecvente

Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor, hidratarea corectă şi odihna corespunzătoare, există și alte lucruri pe care le poţi face pentru a preveni frecvenţa răcelilor.

Dezinfectarea telefonului, relaxarea şi o dietă bogată în alimente care conţin vitamina D (somon, ouă, lapte) și zinc (carne de vită și cereale integrale) te-ar putea ajuta să ţii la distanță virusurile şi să scapi de răceală.

Dacă situaţia persistă, o vizită la medic este indicată, pentru că te lămureşte cu privire la cauzele care stau la baza sistemului imunitar slăbit, notează Diva Hair.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel