Randement intelectual mai optim? Acestea sunt alimentele de care are nevoie creierul pentru o mai bună funcționare.

Ți s-a întâmplat să te simți fără chef de muncă sau efectiv epuizat? Simți nevoia să te mobilizezi dar nu știi cum? Ei bine, află că nutriția joacă un rol extrem de important în procesul de funcționare a creirului. Nutriționista Marilena Oprișan ne dezvăluie lista alimentelor benefice pentru buna funcționare a creierului.

„Ar fi recomandat să învăţăm să venim în întâmpinare, să ne oferim nutrienţi de care are nevoie creierul pentru o bună funcţionare, ca să combatem fatigabilitatea cerebrală, să avem un randament optim intelectual.

Vorbim despre acizii graşi esenţiali Omega 3. Se numesc esenţiali tocmai pentru faptul că noi trebuie să îi furnizăm prin aport alimentar, sau să îi suplimentăm sub formă de suplimente. Îi regăsim în peştele gras, în somon, ton, hering, macrou, sardină. Trebuie să fim atenţi, că dacă este recomandat să mâncăm astfel de peşte, să fim atenţi la sursa de provenienţă de unde a fost capturat, întrucât o contaminare cu metale grele, cum ar fi cu mercur sau cu cesiu, va avea un efect opus. Dacă vrem să aducem nutrienţi preţioşi pentru nutriţia cerebrală, la polul opus va avea un efect inflamator.

Omega 3 putem să găsim în seminţele de susan, în toate seminţele şi fructele oleaginoase. Miezul de nucă românească, de exemplu, prin faptul că imită forma creierului. De asemenea, când vorbim de nutriţie cerebrală, ne gândim la un echilibru între serotonină şi dopamină.

Serotonina nu se obţine din alimentaţie

„Serotonina nu putem să o luăm din alimente, însă există precursori de serotonină, mai precis un aminoacid numit triptofan şi îl găsim în alimente precum în origine aniamală, cât şi origine vegetală. De orgine aniamală, de exemplu în carnea slabă de curcan, în brânzeturile maturate şi fermentate, în leguminoase – linte, fasole neagră, năut. Triptofanul practic este precursor şi face sinteză de serotonină. De asemenea, categoria antioxidanţilor care conţin polifenol. Polifenolii au un rol foarte important, cum ar fi ciocolata neagră, pe lângă cafea şi ceaiul verde. (…) Toate fructele şi legumele de culoare violacee. Ele sunt bogate în vitamina C. Când vorbim de nutriţia cerebrală trebuie să existe un nivel optim de glucoză.”

Dehidratarea duce la oboseală

Atunci când detectăm o epuizare fizică, cel mai banal aliment este apa. Prin simplul fapt că nu ne hidratăm, starea de deshidratare poate să ducă la o stare de oboseală, de moleşeală, dureri de cap. Din cauză că suntem desihrataţi, organismul se ocupă să rezerve resursele, să menţină un echilibru hidroelectrolictic în organism şi atunci, şi transportul oxigenului către creier va fi încetinit şi aşa se explică acea stare de letargie”, a spus Marilena Oprişan, nutriţionist dietetician.

Recent Posts

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar…

11 minute ago

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Ajută la iertarea păcatelor!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Săptămâna Mare. Săptămâna Mare, cunoscută și sub…

42 de minute ago

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

o oră ago

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

2 ore ago

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

11 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian