joi, martie 30, 2023

Intoxicația cu apă: primele simptome când bem prea multă apă. Poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea

Rinichii noștri filtrează excesul de apă din organism și apa din sângele nostru, dar pot procesa doar între 800 de mililitri și 1 litru de apă pe oră. În cazul în care bem o cantitate mai mare de apă (sau oricare alte lichide) fără a vomita, riscăm să avem probleme grave.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

Rinichii nu reușesc să filtreze apa, iar aceasta ajunge în celule. În mod normal, acestea sunt înconjurate de o soluție balansată de sodiu și apă, dar atunci când o cantitate prea mare de apă ajunge în ele, soluția de sodiu se diluează și nu mai e destul de sărată. Acest lucru face celulele să se umfle.

Medicii au numit acest proces „intoxicație cu apă” și este o problemă mare.

Medicul Radu Țincu: În momentul în care bem mai multă apă, (…) poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene

„Bem apă în exces și nu ținem cont de faptul că aceasta diluează electroliții din sânge și că ar trebui să bem apă și să corectăm și electroliții, în special sodiul și potasiul. În momentul în care bem mai multă apă decât este necesar, apare o diluție la nivelul sângelui, cu scăderea sodiului și cu apariția edemului celular.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

Însă aceste două mecanisme, scăderea sodiului și apariția edemului celular se manifestă în special la nivelul celulelor nervoase, la nivelul creierului, unde poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene”, a explicat Radu Țincu la Antena 3.

În acest caz apar „simptome în sfera neurologică, cefalee, somnolență, letargie, confuzie. Se poate ajunge la pacienții cu anumite boli neurologice cronice chiar la apariția convulsiilor și unii dintre pacienți să necesite spitalizare”, a mai spus medicul Țincu.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze...

În ce cazuri trebuie ajustată cantitatea de apă consumată?

„Este bine să consumăm apă, însă trebuie să ținem cont că această apă trebuie să conțină și electroliți, în special sodiu, potasiu, magneziu. O persoană adultă trebuie să consume între doi și trei litri de apă pe zi, sigur, ținând cont de activitatea fizică din acel moment și de faptul dacă facem sau nu febră, pentru că febra crește necesarul de apă.

Te-ar mai interesa: „Fântâna Tămâduirii” din România care vindecă oric...

Și nu în ultimul rând, trebuie să facem acest consum de apă proporțional și cu eliminarea de apă. Sunt anumite boli, cum ar fi bolile renale cronice, unde pacienții nu mai pot urina câtă apă ingeră și au nevoie de o ajustare a dozei.

La fel se întâmplă și la pacienții care au insuficiență cardiacă, pentru că inima nu poate pompa o cantitate atât de mare de apă care apare în urma ingestiei exagerate”, a subliniat medicul.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

Ce se întâmplă în cazul în care apare intoxicația cu apă

Majoritatea celulelor din organismul nostru se pot umfla până la un anumit nivel, tocmai pentru că țesuturile flexibile din corpul nostru, ca grăsimea sau mușchii, se extind. Problema apare cu adevărat în momentul în care se umflă celulele din creier.

Acesta nu se poate extinde prea mult, deoarece sunt înconjurate de craniu,  un os care nu se extinde. Când creierul se umflă, acesta crește persiunea din cap. La început, poți simți senzații de durere de cap, confuzie și somnolență. Cu cât presiunea crește mai mult, poți risca leziuni ale creierului, coma sau chiar moartea. Și asta s-ar putea întâmpla în mai puțin de 10 ore.

Medicul Radu Țincu a ținut să avertizeze că, în cazul în care apare intoxicația cu apă, persoana respectivă trebuie să ajungă de urgență la spital.

„Trebuie să ajungem la spital pentru că trebuie văzut care este nivelul de sodiu și care este osmolaritatea. Adică modificarea care apare la nivelul sângelui determinată de această diluție de apă. În majoritatea cazurilor nu este nevoie de internare, însă medicul poate recomanda completarea de electroliți la domiciliu”.

Primele simptome ale intoxicației cu apă:

  • dureri de cap
  • greaţă
  • vărsături

Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi:

  • somnolenţă
  • slăbiciune musculară sau crampe
  • creșterea tensiunii arteriale
  • vedere dublă
  • confuzie
  • incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale
  • respiratie dificilă

O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central.

În cazuri grave, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moarte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private