vineri, februarie 3, 2023

Regina plantelor vindecătoare. Dr. Ovidiu Bojor. Tratează bolile respiratorii.

Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate plante. În popor este cunoscută sub numele de cașul-popii sau bănuți. Nalba, căci despre ea este vorba, crește pe lângă garduri, margini de drum sau ziduri vechi, în imediata apropiere a unei localități sau a unei așezări omenești.
Nalba cu frunze mari (Malva grandiflora) este în general cunoscut sub numele de nalbă, eventual nalbă albă sau nalbă de câmp. Frunzele sunt rotunde, lobate şi fin dinţate, în timp ce florile sunt aşezate în spatele frunzelor şi au petale alb-roz. Fructele se prezintă ca nişte capsule turtite, în formă de disc.
Întreaga plantă conţine mucilagii, cantităţi mici de tanin, lipide, fitosteroli, substanţe minerale – în special săruri de calciu şi sodiu, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C şi provitamina A, conform „Ghidului plantelor medicinal şi aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
În medicina naturistă se folosesc florile, frunzele si rădăcinile. În trecut, nalba era foarte preţuită în medicina tradiţională datorită proprietăţilor terapeutice cu adevărat unice, fiind numită „regina plantelor vindecătoare”.

Tratează bolile respiratorii

Mucilagiile din nalbă aduc beneficii în caz de afecțiuni ale aparatului respirator, cum sunt faringitele, laringitele, traheitele și bronșitele. Efectul pozitiv al nalbei poate fi potențat dacă o combini cu extract de eucalipt. Planta poate fi utilizată și ca laxativ ușor, dar și în inflamații ale mucoaselor gastrointenstinale și ale vezicii urinare.

Te-ar mai interesa: Cum a slăbit Andreea Esca 6 kilograme: ASTA e cel ...

Pe cale externă, gargara cu nalbă ameliorează simptomele amigdalitelor. De asemena, băile cu plantă ajută în inflamațiile mucoaselor oculare, vaginale și rectal. În plus, are proprietăți benefice în arsuri, zgârieturi, abcese, furunculoză, inflamațiile ale pielii și înțepături de insecte.

Regina plantelor vindecătoare

Se pune linguriță de plantă la macerat într-un sfert de litru de apă rece peste noapte. Dimineața se încălzește ușor. Nalba s-a dovedit extrem de benefică consumată mai ales sub formă de ceai, pentru următoarele afecțiuni:
  • Inflamații ale mucoaselor interne
  • Inflamații ale cavității bucale
  • Gastrită
  • Ulcer gastric, ulcer intestinal
  • Inflamații ale vezicii urinare
  • Inflamați

Nalba se poate consuma și sub formă de supă, preparată din frunzele plantei, amestecată cu orz. Se lasă orzul la fiert, iar după ce s-a răcit, se adaugă și frunzele de nalbă tocate.Datorită substanţelor pe care le conţine, planta are acţiune emolientă, uşurând expectoraţia. Extern, acţionează benefic ca emolient în iritaţiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale şi rectale. Se recomandă în faza a doua a bronşitelor, precum şi în bronşita cronică.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zahărul scade imunitatea...

Infuzie cu planta minune. Mod de preparare

  • Intern, se prepară sub formă de infuzie din două linguri de frunze şi flori la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi, îndulcite preferabil cu miere.
  • Extern, se prepară din 3-4 linguri de frunze la o cană cu apă un decoct scurt – în 5 minute.

Se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot face comprese sterile contra uscăciunii ochilor. Decocotul poate fi util şi în spălăturile vaginale şi rectale. Nu are contraindicaţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private