Sari la conținut

S-a aflat, în sfârșit! De ce  renunță femeile mai greu la țigări decât bărbații? EXPLICAȚIA experților

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce  renunță femeile mai greu la țigări decât bărbații? Toți fumătorii știu că este extrem de dificil să renunți la țigări. Dar acum, oamenii de știință au dezvăluit că s-ar putea să renunți la acest viciu și mai greu dacă ești femeie.

Medicii de la Universitatea Uppsala, Suedia, au spus că acest lucru se datorează faptului că o singută țigară poate bloca producția de estrogen în creierul femeilor. 

De ce este mai greu pentru femei să renunțe la țigări

„Pentru prima dată, putem vedea că nicotina lucrează pentru a opri mecanismul de producție de estrogen în creierul femeilor. Am fost surprinși să vedem că acest efect poate fi observat chiar și cu o singură doză de nicotină, echivalentă cu o singură țigară, arătând cât de puternice sunt efectele fumatului asupra creierului unei femei.

Acesta este un efect nou descoperit și este încă o muncă preliminară. Încă nu suntem siguri care sunt rezultatele comportamentale sau cognitive; doar că nicotina acționează asupra acestei zone a creierului, totuși observăm că sistemul cerebral afectat este o țintă pentru drogurile care creează dependență, cum ar fi nicotina”, a spus cercetătorul principal Erika Comasco.

Oamenii de știință au analizat datele de la zece femei sănătoase cărora li sa administrat fiecare o doză de nicotină echivalentă cu cea dintr-o țigară.

Apoi, li s-a injectat un trasor radioactiv care s-a atașat la o moleculă din organism care se leagă de aromatază, enzima care produce estrogen. Pentru a înțelege cum le-a afectat acest lucru pe participante, aceștia au folosit scanări ale creierului RMN și PET.

Acest lucru a ajutat la identificarea cantității de estrogen din organism și la identificarea locului în care se afla în creier. Rezultatele au arătat că doza unică a redus moderat cantitatea de aromatază din creier, ceea ce înseamnă că există mai puțin estrogen.

Nicotina poate bloca estrogenul în creierul femeilor, făcând mai dificilă renunțarea la fumat

Studiul tocmai a fost întreprins pe femei, iar oamenii de știință încă nu au finalizat experimentul pe omologii bărbați.

Prof. Erika Comasco a spus că studiul i-a determinat pe cercetători să creadă că nicotina are un impact semnificativ asupra creierului.

 „Dar poate și despre alte funcții, cum ar fi sistemul reproducător – nu știm încă asta. „Există diferențe semnificative în modul în care bărbații și femeile reacționează la fumat.

Femeile par să fie mai rezistente la terapia de înlocuire a nicotinei, experimentează mai multe recăderi, prezintă o vulnerabilitate mai mare pentru ereditabilitatea fumatului și prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli primare legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar și atacurile de cord”.

În acest moment, experții trebuie să înțeleagă dacă această acțiune a nicotinei asupra sistemului hormonal este implicată în vreuna dintre aceste reacții.

„Desigur, acesta este un grup relativ mic de femei, avem nevoie de un eșantion mai mare pentru a confirma aceste constatări. Cu toate acestea, mesajul este că nicotina are diverse efecte asupra creierului, inclusiv asupra producției de hormoni sexuali precum estrogenul”.

Rezultatele au fost prezentate la Congresul European College of Neuropsychopharmacology din Viena, Austria, din octombrie 2022.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel