Sari la conținut

Sari peste spălatul de dinți, înainte de culcare? Faci o greșeală fatală, avertizează specialiștii

Dacă eviți spălatul pe dinți înainte de a merge la culcare poate crește riscul de boli cardiovasculare, au descoperit cercetătorii. Un studiu amplu descoperă legătura dintre neglijarea periajului nocturn și riscul crescut de boli cardiovasculare. 

Studiul a fost realizat de-a lungul mai multor ani și în rândul a peste 1.500 de participanți și a descoperit că persoanele care au omis să se spele pe dinți noaptea au o șansă mai mare de a dezvolta boli precum amigdalita (angina pectorală), insuficiența cardiacă sau chiar atacurile de cord.

Studiul, realizat la Spitalul Universitar Osaka din Japonia și publicat în Nature’s Scientific Reports, a analizat 1.675 de persoane cu vârsta de 20 de ani și peste care au vizitat spitalul în perioada aprilie 2013 – martie 2016 pentru examinări, intervenții chirurgicale sau tratamente.

Citeste si:

Sari peste spălatul de dinți, înainte de culcare? Faci o greșeală fatală, avertizează specialiștii

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de obiceiurile lor de igienă orală:

  • cei care s-au spălat pe dinți de două ori pe zi (dimineața și seara),
  • cei care s-au periat doar dimineața,
  • și participanții care nu au urmat nicio practică de igienă orală.

Cercetătorii au evaluat, de asemenea, date precum vârsta, sexul, istoricul de fumat și istoricul stomatologic sau medical.

Echipa a examinat în mod special pacienții care au fost internați din cauza insuficienței cardiace, aritmii cardiace, infarct miocardic, angină pectorală sau boli aortice care necesită intervenție chirurgicală.

Rezultatele au arătat că persoanele care s-au spălat pe dinți doar dimineața și nu au fumat au prezentat simptome mai grave și au avut un risc mai mare de boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

În schimb, cei care s-au spălat pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, au avut rate de supraviețuire mai mari. Cu toate acestea, s-a constatat că fumătorii se află la cel mai mare nivel de risc.

„Descoperirile indică în mod clar că periajul dimineața după trezire este insuficient și că periajul noaptea este eficient pentru menținerea sănătății.

Deși descoperirile noastre sunt limitate în legătură cu bolile cardiovasculare și nu pot fi aplicate participanților sănătoși, sugerează că periajul dinților pe timp de noapte este important.

În timp ce spălatul dinților înainte de micul dejun este necesar pentru a evita boala, cel mai important aspect este să te speli pe dinți noaptea înainte de a merge la culcare”, au declarat autorii studiului, potrivit Jerusalem Post.

Potrivit experților, bacteriile care persistă în gură sunt de vină pentru aceste boli, care pot duce la probleme grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.