Sari la conținut

Schimbarea vremii declanșează astmul; evitați ACESTE greșeli comune ale utilizării unui INHALATOR

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Schimbarea vremii declanșează astmul. Este bine să evitați aceste greșeli comune ale utilizării unui inhalator.

Utilizarea unui inhalator este cel mai eficient mod de a trata astmul și simptomele acestuia. Acesta permite medicamentului să ajungă direct în plămâni.

Inhalatoarele sunt sub două forme:

 • Un calmant pentru a ameliora rapid simptomele
 • Un agent de prevenire pentru a opri apariția simptomelor

Pentru unii oameni, utilizarea unui inhalator poate fi destul de dificilă. Tehnica corectă este esențială pentru a absorbi doza de medicament și pentru a controla forma de astm care se agravează în continuare.

Chiar și detaliile mici contează atunci când vine vorba de forma corectă de utilizare a unui inhalator și pot fi de ajutor în prevenirea pacienților să aibă un atac de astm care pune viața în pericol.

Din păcate, practicile inadecvate ale inhalatorilor sunt răspândite și oamenii nu sunt adesea conștienți de pericolele sale. Pacienții nu sunt învățați să folosească corect inhalatorul și distanțierul.

Greșeli frecvente în timpul utilizării unui inhalator

 • Nu curățați resturile de la deschiderea inhalatorului: Medicii spun că este foarte important să verificați dacă există murdărie sau resturi în inhalator și să îl curățați bine. Deschiderea sa poate avea scame, firimituri etc. Orice murdărie prezentă ar declanșa simptomele.
 • Nu vă amorsați inhalatorul: Dacă un inhalator este scăpat sau nu a fost folosit mai mult de două săptămâni, se recomandă întotdeauna să-l amorsați mai întâi. Majoritatea mărcilor vă instruiesc să amorsați prin pulverizarea inhalatorului cu 1-4 pufuri înainte de utilizare.
 • Nu agitați inhalatorul înainte de utilizare: Trebuie să vă agitați corespunzător inhalatorul pentru a amesteca medicamentele în interiorul recipientului de gaz. Când nu este agitat corespunzător, nu primiți doza completă de medicament.
 • Nu expirați adânc înainte de utilizare: Pentru a introduce doza completă în interior și pentru a ajunge adânc în plămâni, trebuie să faceți loc în plămâni. Ar trebui să respirați adânc înainte de a utiliza un inhalator.
 • Tehnici de respirație slabe: Când luați medicamente, este foarte importantă forma corectă de respirație. Inspirând cu prea multă forță sau mai puțină forță, sau nu suficient de adânc, veți obține doza doar la jumătatea drumului. Majoritatea persoanelor cu astm bronșic li se prescrie un inhalator cu pulverizare cunoscut sub numele de inhalator măsurat sub presiune (PMDI). Un inhalator PMDI necesită să vă țineți respirația odată ce eliberați medicamentul; aceasta ajută căile respiratorii să ajungă medicamentul la plămâni.
 • Nu folosiți un distanțier: Utilizarea unui distanțier – o cameră goală atașată la inhalator – cu un inhalator PMDI va împiedica adăpostirea medicamentului în partea din spate a gâtului, permițând medicamentului să ajungă în zona inferioară a plămânilor unde este necesar.
 • Uitați de doze sau sa nu le luați la timp: Este esențial să luați inhalatorul conform prescripției. Aceasta înseamnă să luați dozele potrivite în aceeași rutină, în fiecare zi.

Cum să utilizați corect inhalatorul

 • Agitați corect inhalatorul, care ar trebui să fie atașat la capătul distanțierului
 • Asigurați-vă că buzele sunt sigilate în jurul muștiului
 • Stropiți un puf de inhalator în distanțier
 •  Inspirați lent și adânc (cum ar fi să sugeți un pai) și apoi expirați. Repetați de cinci ori în timp ce țineți buzele strânse în jurul piesei bucale (cu majoritatea distanțierilor, ar trebui să auziți clicul supapei)
 • Repetați toți pașii dacă mai sunt necesare pufuri

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel