Categories: Ştiri sănătate

Se construiește prima fabrică de medicamente din România, după 30 de ani. Investiții de 50 de milioane de euro

Se construiește prima fabrică de medicamente din România, după 30 de ani. Investiții de 50 de milioane de euro

O nouă fabrică de medicamente se construiește în acet moment în țara noastră, pentru prima oară după 30 de ani. Cei de la Stada România, o companie subsidiară a Stada Arzneimittel AG, se pare că 70% din clădirea fabricii de la Turda a fost deja finalizat, în primul an de la deschiderea șantierului.

Este o investiție uriașă, de peste 50 de milioane de euro, clădirea fiind amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj. Guvernul României susține parțial acest proiect de tip greenfield, prin intermediul unui ajutor de stat de 21 milioane  euro.

Se construiește prima fabrică de medicamente din România, după 30 de ani

Capacitatea fabricii de la Turda va fi de 160 de milioane cutii de produse farmaceutice pe an, iar fiind vorba despre o suprafață de aproximativ 30.000 mp, această fabrică va fi una dintre cele mai moderne din Europa. De asemenea, compania nu exclude ridicarea unor noi clădiri pe terenul de 100.000 mp total achiziționat, dacă va fi nevoie.

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție din Turda, la un an de la debutul lucrărilor. Turul de șantier a fost făcut alături de reprezentanți ai instituțiilor publice implicate.

„Punem o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în domeniul farmaceuticii, securizând în același timp lanțul de aprovizionare pentru grupul STADA. Suntem mulțumiți de cum au decurs lucrările în primul an și mândri că partenerii noștri din Cluj respectă graficul agreat.

Iată că, în ciuda contextului geopolitic din regiune și a celui economic la nivel global, ne respectăm planurile de dezvoltare așa cum le-am anunțat. Atât planurile investiționale din Turda, cât și cele de dezvoltare a portofoliului de produse disponibile pentru pacienții din România”, a spus directorul general al STADA România, Mihai Fugarevici, potrivit transilvaniabusiness.ro.

Primarul orașului Turda: „Vor fi numeroase locuri de muncă”

Produsele de la această fabrică sunt destinate cu preponderență pentru piața din țara noastră, cât și pentru restul Europei, în țările unde operează grupul Stada. Compania dorește ca fabrica să poată fi deschisă începând cu luna iunie 2024, iar primele camioane cu medicamente ar putea porni spre comerț chiar din luna octombrie.

Primarul orașului Turda, Cristian Matei, a declarat că deschiderea fabricii reprezintă o adevărată oportunitate pentru locuitorii orașului său, care vor beneficia de apariția unui număr însemnat de locuri de muncă.

„Această investiţie nu este doar despre construcţia unei fabrici, ci despre crearea de noi oportunităţi profesionale pentru turdeni. Odată cu deschiderea fabricii, vor fi şi numeroase locuri de muncă, oferind comunităţii noastre şansa de a se dezvolta. Suntem cu toţii nerăbdători să vedem fabrica de medicamente începându-şi activitatea în 2024”, a spus primarul Cristian Matei, conform sursei citate.

Primele medicamente: în octombrie 2024

Produsele fabricate aici (medicamente eliberate pe bază de rețetă dar și fără prescripție medicală) sunt destinate să deservească România și piețele din Europa în care STADA își desfășoară operațiunile. Termenul de finalizare a unității de producție este iunie 2024. Ulterior se va derula etapa obținerii autorizațiilor necesare, obiectivul fiind ca în octombrie să iasă pe porțile fabricii primele camioane cu medicamente.

STADA România este parte integrantă a grupului german, activând pe piața locală prin entitățile STADA M&D și STADA Hemofarm (laborator de testare în Timișoara). Portofoliul său cuprinde medicamente inovative, generice, produse de înaltă specializare, produse fără prescripție medicală. Afacerile sale s-au ridicat, în 2022, la 247 de milioane de lei, în creștere anuală cu 37%.

Compania STADA Arzneimittel are sediul central în Bad Vilbel (Germania), cu afaceri de 3,8 miliarde euro anul trecut, în centrul preocupărilor sale fiind îngrijirea sănătății și bunăstarea oamenilor. Grupul este prezent în 120 de țări, având 20 de fabrici și 13.000 de angajați.

Recent Posts

Medic, despre cea mai controversată metodă de slăbit: Ne întărim toleranța la foame

Medic, despre cea mai controversată metodă de slăbit: Ne întărim toleranța la foame”! Există unele…

19 minute ago

Locul din România considerat un adevărat paradis. Aici se găsește și singurul lac cu proprietăți vindecătoare

Într-o industrie dinamică, în continuă schimbare, așa cum este turismul, succesul unei destinații poate fi…

49 de minute ago

E oficial. Cum și când ajung fluturașii cu pensia recalculată la pensionari?

Cum primesc pensionarii fluturașii de pensii și în ce ordine sunt expediate acestea? Vor fi…

o oră ago

Zodii care își schimbă destinul în Iunie. Sunt nevoiți să ia o decizie dificilă

Se apropie rapid vara, astfel că energiile solare ale perioadei următoare vor fi simțite la…

2 ore ago

Cum arăta Clotilde Armand în tinerețe. Este de nerecunoscut!

Clotilde Armand a căpătat notorietate în momentul în care a concurat pentru funcția de primar…

2 ore ago

Această legumă ieftină îmbunătățește circulația și reduce simptomele varicelor

Printre aceste alimente, sfecla roșie ocupă un loc fruntaș datorită bogăției sale în compuși care…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar