Sari la conținut

Se pregăteşte campania de vaccinare anti-COVID de toamnă. Specialiştii din SUA decid compoziția următorului vaccin

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccin anti-covid

Experții Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite vor vota compoziția vaccinurilor actualizate împotriva Covid-19, care se așteaptă să fie lansate în toamnă.

Chiar dacă pandemia de coronavirus nu se mai află pe ordinea de zi, coronavirusul pare că nu dă semne să-și încetinească evoluția.

În documentele publicate săptămâna aceasta, experții FDA au declarat că dovezile disponibile sugerează că vaccinurile actualizate împotriva Covid-19, în curs de dezvoltare pentru campania de vaccinare din toamnă, ar trebui să vizeze o variantă XBB dominantă în prezent.

Care sunt tulpinile de virus aflate în circulaţie

Autoritățile de reglementare americane caută actualizeze următoarele vaccinuri împotriva Covid-19 pentru a se apropia cât mai mult de variantele virusului aflate în circulaţie. Cele trei tulpini pe care FDA le are în vedere, XBB.1.5, XBB.1.16 și XBB.2.3 induc răspunsuri similare de anticorpi, spun experții în Sănătate.

XBB și subvariantele sale, care reprezintă în prezent cele mai multe infecții din Statele Unite, sunt descendenți ai variantei omicron care a provocat o creștere a cazurilor de Covid la niveluri record la începutul anului trecut. Potrivit portalului 360medical.ro, noul ser ar trebui să selecteze o singură țintă legată de XBB, au sugerat experții din cadrul FDA.

Un așa-numit vaccin monovalent ar fi diferit față de cele mai recente rapeluri bivalente anti-Covid care au vizat atât tulpina originală a coronavirusului, cât și varianta omicron.

Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 lucrează la noi versiuni ale serului

Noua versiune de vaccin monovalent cu tulpină unică ar renunța la protecția împotriva tulpinii originale a virusului care a apărut în China la sfârșitul anului 2019, o versiune la care experții nu se așteaptă să revină și a cărei includere în noile vaccinuri ar putea contribui la o eficacitate mai scăzută împotriva tulpinilor mai noi.

Reuniunea grupului de experți vine după ce luna trecută un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recomandat ca următorele vaccinuri de rapel anti-Covid-19 să fie actualizat pentru a viza subvariantele XBB, renunțându-se la varianta originală. Autoritățile europene de reglementare în domeniul medicamentelor au susținut această recomandare.

FDA a anunțat că va lua în considerare recomandările experților săi externi înainte de a lua o decizie finală cu privire la compoziția noul vaccin.

Producătorii de vaccinuri împotriva Covid-19, Pfizer/BioNtech, Moderna și Novavax au deja în dezvoltare versiuni ale vaccinurilor lor care vizează XBB.1.5 și alte subvariante care circulă în prezent.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: