Sari la conținut

Semne de alarmă care dezvăluie că unele persoane sunt grav afectate de valul de căldură. Medic: Se poate ajunge la deces

Deshidratare cauzată de caniculă
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Băuturi care deshidratează

Valul de căldură poate afecta în mod substanțial persoanele vulnerabile. Vârstnicii, hipertensivii, bolnavii de diabet și, de asemenea, cei care suferă de probleme cardovasculare sunt în pericol în această perioadă. Iată care sunt primele semne de alarmă care dezvăluie că ești afectat de caniculă.

Anumite obiceiuri te pot salva de temperaturile ridicate. Este recomandat să știi cum să te protejezi cât mai bine, pentru a evita riscurile asociate valului de căldură. Persoanele sănătoase pot fi, de asemenea, afectate de căldură. Cu toate acestea, trebuie să reții că persoanele vulnerabile pot manifesta simptome mult mai grave, care pot duce chiar la deces.

Cum știi dacă te afectează valul de căldură?

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, dezvăluie pentru Digi 24 simptomele care necesită atenție sporită în această perioadă. De asemenea, oferă sfaturi utile în gestionarea căldurii resimțite.

Sfaturi care te pot ajuta să gestonezi temperaturile ridicate

„În primul rând oamenii să fie atenți la hidratare, chiar dacă nu au senzația de sete. Asta spun toți medicii, în fiecare vară: chiar dacă nu există senzația de sete, să bem apă cu săruri minerale. Apă minerală, nu carbogazoasă, ci apă cu săruri minerale. Sau se pot pune 5, 10 grame de sare în apă plată. Dar cea mai recomandată este apa minerală care are sodiu, potasiu, magneziu, calciu.

În plus să se consume fructe și legume. Acestea conțin apă cu săruri minerale și cu vitamine.

Astea sunt lucruri de care avem nevoie.

Și, bineînțeles, pacienții vârstnici, cei cu boli cardiovasculare au nevoie de lucrul ăsta”, afirmă Diana Cimpoeșu.

Atenție la căldură, mai ales dacă suferi de aceste afecțiuni!

„Cei care au o anumită medicație, în special pacienții hipertensivi, trebuie să fie atenți, pentru că tensiunea arterială poate scădea din cauze naturale, din pierderea de lichide, din vasodilatație, și atunci s-ar putea ca medicația pe care o iau în mod obișnuit să trebuiască ajustată, astfel încât monitorizându-și singuri tensiunea, să apeleze medicul de familie.

Pacienții diabetici au nevoie și ei de o reajustare a tratamentului câteodată, pentru că mănâncă mai puțin. Ce mănâncă în timpul verii e diferit puțin față de ce mănâncă în restul anului. Probabil mai puțin bogat în grăsimi, ei oricum au restricții, sau în glucide.

Și, evident cu toții trebuie să avem grijă să nu ne expunem la soare, iar trecerea de la cald la rece, în aer condiționat, trebuie să fie una treptată, nu una bruscă” dezvăluie Diana Cimpoeșu.

Amețelile, primele manifestări

„Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți. Poate fi explicat prin scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi explicabil și prin elementul cel mai grav al urgențelor de căldură, și anume edemul cerebral.

El se poate instala când nu există ventilație, temperaturile sunt foarte crescute, și evident cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor, și în același timp și persoanele cu anumite tulburări psihice, sau cu consum de substanțe toxice.

Toxic este etanolul, anumite droguri… Toate aceste persoane pot suferi de hipertermie până la creșteri de temperatură foarte mari – până la peste 40 de grade, iar manifestarea este edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, mergând până la stop cardio-respirator.

Dar primele manifestări sunt amețelile”, adaugă Diana Cimpoeșu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel