Sari la conținut

Toxinele stocate în celulele de grăsime vă fac să vă simțiți obosiți și să vă umflați. Iată cum să le curățați!

Obezitatea la barbati
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Legătura șocantă dintre obezitate și cancer la bărbați

Probabil ați observat că creșterea excesivă în greutate poate duce la o mulțime de afecțiuni de sănătate, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. Știai însă că organismul tău stochează și toxine în grăsimea ta? E adevarat!

De ce corpul tău stochează toxine în celulele grase?

În anii 1980, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a desfășurat un program numit Studiul Național al țesutului adipos uman (NHATS).

Au descoperit că toate probele de grăsime umană conțineau urme de patru solvenți industriali și o dioxină. Nouă substanțe chimice suplimentare, inclusiv încă trei dioxine și un furan au fost găsite în peste 90% din probele de grăsime. Și, în medie, 83 la sută din probe aveau PCB.

Ce sunt dioxinele?

Dioxinele sunt o clasă de contaminanți chimici care se formează în timpul proceselor de ardere, cum ar fi incinerarea deșeurilor, incendiile de pădure și arderea gunoiului în curte, precum și în timpul unor procese industriale, cum ar fi albirea pastei de hârtie și fabricarea erbicidelor.

Pentru a preveni aceste toxine să circule liber și să vă deterioreze organele, corpul dvs. stochează aceste toxine în celulele adipoase.

Două tipuri de toxine

Toxinele, la fel ca vitaminele, pot fi împărțite în două categorii:

 • Toxine solubile în apă: care sunt ușor curățate din corp prin sânge și rinichi.
 • Toxine liposolubile: care trebuie transformate de ficat pentru a deveni solubile în apă

Toxinele liposolubile includ pesticide, conservanți, aditivi alimentari, metale grele, poluanți, materiale plastice și alte substanțe chimice de mediu.

Prima ta linie de apărare – ficatul

Ficatul produce bilă, un fluid de culoare galben-verzuie care este depozitat în vezica biliară. Este esențial pentru digerarea grăsimilor și pentru eliminarea globulelor roșii uzate și a anumitor toxine din corpul dumneavoastră.

În timpul digestiei, intestinul devine selectiv permeabil, astfel încât sistemul limfatic să poată prelua grăsimile absorbite și să le transporte în ficat. Grăsimile bune se transformă apoi în colesterol, membrane celulare, hormoni, celule ale creierului și celule ale pielii.

Grăsimile rele sunt procesate și marcate pentru eliminare prin bilă, care este absorbită de fibre insolubile și iese din corp ca materie fecală. Acesta este motivul pentru care este atât de important să consumi o dietă bogată în fibre dietetice.

Cum contribuie sistemul limfatic?

Țesutul limfatic asociat intestinal (GALT), este țesutul limfatic care înconjoară întregul tract intestinal.

După cum s-a menționat mai sus, acest țesut absoarbe și procesează atât grăsimile nutriționale, cât și cele toxice din sistemul digestiv și le transportă în sistemul limfatic. Pentru ca acest proces să funcționeze, atât țesutul digestiv, cât și țesutul limfatic trebuie să fie sănătoși.

Iată câteva semne ale unui GALT aglomerat:

 • Balonare
 • Alergii
 •  greutate suplimentară în jurul burții
 • Hipersensibilități
 • Iritații ale pielii sau mâncărime
 • Rigiditatea articulațiilor
 • Mâinile și picioarele umflate
 • Probleme de eliminare (constipație sau diaree)
 • Dureri de cap ocazionale

De ce toxinele se depozitează ca grăsime?

În mod normal, toxinele care sunt absorbite în limfă sunt neutralizate de globulele albe din ganglionii limfatici. În cazul unui sistem limfatic congestionat sau a unui sistem digestiv nesănătos, procesul este grav afectat și toxinele își fac drumul înapoi la ficat.

Pe măsură ce ficatul devine congestionat, acesta face ca bila să fie mai groasă și ineficientă, creând astfel un ciclu de toxicitate. Ficatul începe apoi să expulzeze toxinele liposolubile în fluxul sanguin. Aceste toxine își pot intra în celulele adipoase, unde sunt depozitate mulți ani și provoacă oxidare (deteriorarea radicalilor liberi) și degenerare.

Cum să scapi de toxine?

Alergiile alimentare, greutatea corporală excesivă, dieta slabă și nivelurile ridicate de stres contribuie la aceasta. În schimb, faceți următoarele pentru a vă ajuta corpul să elimine toxinele în mod natural.

Fiți în formă

Adoptarea  unui stil de viață activ vă va menține tânăr și sănătos și va preveni supraîncărcarea toxică. Transpirația vă va ajuta corpul să expulzeze toxinele prin piele. În plus, cu cât te miști mai mult, cu atât îți stimulezi mai mult sistemul limfatic și sistemul cardiovascular. Menținerea acestor două sisteme sănătoase va asigura îndepărtarea corespunzătoare a deșeurilor.

Detox

Detoxifierea periodică a ficatului vă va împiedica să se congestioneze. Există multe modalități naturale și sigure de a realiza acest proces. În plus, cu cât mai multe toxine te expui, cu atât corpul tău trebuie să lucreze mai greu pentru a le elimina. Cumpărați alimente organice ori de câte ori puteți și curățați-vă casa cu produse naturale.

Mănâncă sănătos

Este important să vă asigurați că obțineți suficiente fibre dietetice pentru a vă absorbi bila. Fructele, legumele calcifere și cerealele integrale (quinoa, fulgi de ovăz, teff) fac o treabă minunată și sunt pline de substanțe nutritive importante. De asemenea, este important să respectați orice sensibilitate alimentară pe care o aveți, cum ar fi laptele și glutenul, care va provoca mai multe inflamații.

Relaxați-vă

Stresul este principala cauză a inflamației, care poate interfera cu schimbul de grăsimi și substanțe nutritive din țesutul limfatic asociat intestinului. Există multe strategii grozave pe care le puteți folosi pentru a vă destresa și a vă menține corpul în armonie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel