Sari la conținut

Semnele de alarmă ale unei tulburări comune de somn care ar putea duce la o boală devastatoare

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Cei care suferă de apnee obstructivă în somn (OSA) prezintă un risc mai mare de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv tipuri de demență, de aceea trebuie luate în considerare diferitele simptome.

O tulburare comună a somnului – ale cărei simptome includ sforăitul puternic și trezitul frecvent – poate duce la demență și la alte boli devastatoare.

Medicii au avertizat că apneea obstructivă a somnului (OSA), dacă nu este diagnosticată sau tratată, poate provoca, de asemenea, probleme cardiace.

Persoanele cu SAO constată că pereții gâtului se îngustează atunci când dorm. Printre simptomele sale se numără sforăitul puternic, trezirea frecventă și zgomote de gâfâit, sforăit sau sufocare în timp ce persoana se odihnește.

Studiile au arătat recent o legătură între AOS și demență.

Profesoara Elizabeth Coulson și echipa sa de la institutul pentru creier și Școala de Biomedicală a Universității din Queensland au descoperit că privarea de oxigen poate provoca o ușoară deteriorare cognitivă.

„Am dezvoltat o modalitate nouă de a induce respirația perturbată de somn și am descoperit că șoarecii prezentau caracteristici patologice exacerbate ale bolii Alzheimer”, a declarat anul trecut profesorul Coulson.

„S-a demonstrat că hipoxia – atunci când creierul este privat de oxigen – a provocat aceeași degenerare selectivă a neuronilor care mor în mod caracteristic în demență.”

În timp ce Săptămâna de acțiune împotriva demenței continuă, Mirror a enumerat cele mai frecvente simptome și semne ale SAO. NHS spune că oricine ar trebui să se prezinte la medicul de familie dacă suferă de oricare dintre aceste simptome, deoarece, așa cum arată cercetările, poate duce la probleme foarte grave.

Simptomele apneei în somn apar în principal în timpul somnului

Acestea includ:

  • oprirea și începerea respirației
  • emiterea de zgomote de gâfâit, sforăit sau sufocare
  • trezirea frecventă
  • sforăit puternic

În timpul zilei, puteți, de asemenea, să:

  • să vă simțiți foarte obosit
  • să vă fie greu să vă concentrați
  • să aveți schimbări de dispoziție
  • să aveți dureri de cap când vă treziți

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel