Sari la conținut

Semnele Parkinson care apar în scaun în stadiul precoce al bolii, „înainte de apariția simptomelor” 

Boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnele Parkinson care apar în scaun în stadiul. Parkinson este o boală incurabilă care împiedică progresiv partea creierului responsabilă de mișcare prin moartea celulelor.

Nu este clar ceea ce cauzează exact pierderea celulelor nervoase, dar se știe că dopamina este responsabilă pentru multe dintre simptomele bolii.

Descoperirile unui nou studiu ar putea crea calea pentru instrumente de diagnostic non-invazive pentru a diagnostica boala neurodegenerativă. Detectarea precoce a bolii este importantă, deoarece multe dintre tratamente sunt mai eficiente atunci când sunt administrate în stadiile incipiente.

În 70% din cazuri, boala Parkinson își are originea în sistemul nervos, dar în restul de 30% din cazuri, sistemul nervos enteri, adică sistemul nervos al intestinului, este compromis.

Semnele Parkinson pot apărea în scaun „într-un stadiu incipient înainte de apariția simptomelor”

Când boala Parkinson începe în sistemul nervos enteric, boala este etichetată „boala Parkinson de la primul organism” (sau PD pe primul loc, pe scurt). Un număr mare de pacienți cu această formă de Parkinson experimentează tulburarea comportamentală a somnului REM ca primul semn.

Această tulburare îi determină pe indivizi să își împlinească visele, care tind să fie atât vii, cât și tulburătoare.

„Așa-numita tulburare izolată de comportament de somn REM este o afecțiune care poate oferi un indiciu al bolii Parkinson cu mult timp în avans”, a explicat Science Daily.

Noile descoperiri au arătat acum că modificările în scaunul unei persoane pot fi evidente și la persoanele cu tulburare de somn. Cel mai recent corp de cercetare, condus de profesorul Erdem Gültekin Tamgüney, de la Institute of Physical Biology din Düsseldorf, raportează că agregatele crescute de a-sinucleină pot fi prezente în probele de scaun în stadiile incipiente ale bolii.

În prima faza a bolii, apar depunerile caracteristice formei Parkinson în neuronii sistemului nervos enteric, care se ocupă de tractul gastrointestinal.

„Suntem primii care demonstrează prezența agregatelor de a-sinucleină în probele de scaun. Rezultatele noastre arată un nivel semnificativ mai mare de agregate de a-sinucleină la pacienții cu tulburare de comportament în somn REM, comparativ cu persoanele sănătoase sau pacienții cu Parkinson.

Aceste descoperiri ar putea duce la un instrument de diagnostic neinvaziv pentru sinucleinopatiile prodromale – inclusiv Parkinson – care, la rândul său, ar putea permite inițierea terapiilor într-un stadiu incipient înainte de apariția simptomelor”, a explicat profesorul Tamgüney.

25% dintre persoanele cu Parkinson suferă de constipație înainte de a dezvolta semne motorii

Majoritatea pacienților cu Parkinson prezintă simptome non-motorii înainte de orice altceva. De fapt, aproape 25% dintre persoanele cu afecțiune suferă de constipație înainte de a dezvolta semne motorii.

Se crede că constipația este cauzată de lipsa de dopamină, care face ca mușchii intestinali să devină lenți și rigidi.

The Better Health Channel explică: „Mulți oameni care au boala Parkinson observă dificultăți de constipație înainte de a observa simptome motorii, cum ar fi tremor sau rigiditate. Mușchii intestinali pot fi slăbiți și incapabili să se contracte sau se pot strânge în loc să se relaxeze atunci când încearcă să facă o mișcare.”

Alte semne ale bolii rezultă din degenerarea celulelor nervoase din zona mijlocie a creierului. Deoarece aceste celule produc și stochează dopamină, degenerarea lor poate duce la niveluri mai scăzute de dopamină.

Un medic care suspectează că modificările intestinale ar putea fi legate de Parkinson va analiza alte semne și simptome și va analiza istoricul medical înainte de a pune un diagnostic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel