Sari la conținut

Simptomul neobișnuit care trădează tensiunea arterială extrem de ridicată

Sursă foto: Getty Images

Hipertensiunea arterială necontrolată este principala cauză a crizei hipertensive, care la rândul lor poate duce la consecințe ireversibile asupra sănătății. Peste 30% din populația adultă suferă de hipertensiune arterială.

Această afecțiune, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, reprezintă un stres suplimentar asupra vaselor de sânge și a organelor vitale. Detectarea precoce și tratamentul bolii sunt esențiale pentru reducerea riscului de complicații, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Un simptom neobișnuit!

Potrivit oamenilor de știință de la Clinica Mayo, unul dintre simptomele hipertensiunii arteriale poate fi amorțeala la nivelul mâinilor sau o lipsă temporară de senzație.

Amorțeala apare de obicei în timpul unei crize hipertensive, când presiunea depășește 180/120 mm Hg. Acest lucru necesită asistență medicală imediată. O criză hipertensivă poate duce la leziuni vasculare ireversibile.

„Când tensiunea arterială nu este controlată, se poate ridica până la punctul în care se simte la nivel fizic. Aceste simptome se pot agrava și, în unele cazuri, pot duce la moarte subită”, spun oamenii de știință.

recomandări medici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Ar trebui să solicitați imediat asistență medicală dacă aveți tremurături musculare, probleme de vorbire, vedere încețoșată sau pierderea vederii sau o durere de cap severă fără un motiv cunoscut”, mai spun experții.

În absența unui tratament în timp util, riscul de insuficiență renală sau cardiacă crește. Nu este o coincidență că hipertensiunea arterială este numită „ucigașul tăcut”, deoarece rareori cauzează simptome evidente și poate fi fatală dacă este lăsată netratată. Mulți oameni pot avea hipertensiune arterială fără să știe.

Este important ca, dacă aveți simptome comune de hipertensiune arterială, inclusiv dureri de cap sau o senzație de greutate în piept, să consultați de urgenţă un medic.

Valorile ale tensiunii arteriale considerate periculoase

Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90, chiar dacă este de 150/95 și mai ales dacă există crize periodice, trebuie luate medicamente.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel