Sari la conținut

Studiu. Antivacciniștii suferă de depresie. „Pentru unii oameni depresivi, lumea apare ca un loc deosebit de întunecat și periculos”

Studiu. Antivacciniștii suferă de depresie. „Pentru unii oameni depresivi, lumea apare ca un loc deosebit de întunecat și periculos”

Persoanele cu depresie au mai multe șanse să creadă informații greșite despre vaccinurile anti-covid. Potrivit unui studiu bazat pe sondaje în 50 de state, adulții cu simptome depresive au avut de două ori mai multe șanse să susțină informații greșite despre vaccinurile COVID-19.

Studiu. Antivacciniștii suferă de depresie

Depresia poate exacerba părtinirea negativă, ceea ce a condus o echipă de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) să investigheze dacă persoanele care suferă de simptome depresive pot fi mai receptive la dezinformarea legată de vaccinurile anti-covid. Descoperirile lor sunt publicate în JAMA Network Open.

Echipa a examinat răspunsurile a 15.464 de adulți din toate cele 50 de state americane și Washington, DC. Participanții au completat un sondaj pe internet între mai și iulie 2021, care a inclus declarații legate de vaccinurile anti-covid, după ce au răspuns la un chestionar care măsura simptomele depresive.

Participanții cu simptome depresive majore moderate sau mai mari la chestionarul inițial au avut mai multe șanse să susțină cel puțin una dintre cele patru declarații false despre vaccinuri în sondajul ulterioar. Iar cei care au susținut aceste declarații au fost mai puțin probabil să fie vaccinați.

Mai exact, prezența depresiei a fost asociată cu o probabilitate de 2,2 ori mai mare de a susține dezinformarea, iar respondenții care susțin cel puțin o declarație de dezinformare au avut șanse la jumătate mai mari de a fi vaccinați și de 2,7 ori mai multe șanse de a raporta rezistență la vaccin.

„Pentru unii oameni depresivi, lumea apare ca un loc deosebit de întunecat și periculos”

Cercetarea a mai descoperit că nivelurile de depresie sunt de cel puțin trei ori mai mari decât erau înainte de pandemie.

„Unul dintre lucrurile notabile despre depresie este că îi poate face pe oameni să vadă lumea diferit. Adică, pentru unii oameni depresivi, lumea apare ca un loc deosebit de întunecat și periculos”, spune autorul principal Roy H. Perlis, MD, MSc, șef asociat de cercetare în Departamentul de Psihiatrie și director al Centrului pentru Sănătate Cantitativă de la MGH.

„Ne-am întrebat dacă oamenii care văd lumea în acest fel ar putea fi, de asemenea, mai susceptibili să creadă informații greșite despre vaccinuri. Dacă deja credeți că lumea este un loc periculos, ați putea fi mai înclinat să credeți că vaccinurile sunt periculoase, deși chiar dacă nu sunt.”

Cercetătorii și-au exprimat speranța că descoperirile vor încuraja oamenii să caute tratament pentru depresie și anxietate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel