Sari la conținut

Super-fructul plin de vitamine care previne bolile de inimă și scade aciditatea din sânge

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și „piersica japoneză”, asemănător ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.

Bogat în antioxidanți, contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând în reducerea stresului oxidativ, prevenind modificările la nivelul ADN-ului celular. Bogat și în vitamine și minerale, acest fruct ajută în creșterea imunității, fiind indicat în perioadele de tranziție ale vremii, primăvara și toamna. Este benefic în prevenția bolilor de sezon și a virozelor respiratorii.

Kaki face parte din alimentele alcaline, având astfel proprietatea de a scădea aciditatea gastrică, dar și aciditatea din sânge, reglând astfel metabolismul.

Acest fruct, fiind sărac în sodiu, dar cu un nivel înalt al conținutului de potasiu, are proprietăți diuretice, fiind de un real folos în cazul celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale, potrivit site-ului nutrition-and-you.com.

Persimmon este și o sursă excelentă de fibre, dacă este consumat cu tot cu coajă. Datorită conținutului ridicat în fibre solubile, este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge și, implicit, în reglarea colesterolului sanguin. Cu cât acest nivel se menține în limitele normale, cu atât șansele de apariție a afecțiunilor cardiace sunt mai mici. De asemenea, Kaki are un conținut ridicat de carbohidrați, nutrienți cu care se „hrănește” mușchiul inimii.

Bogat în glucide de bună calitate, stimulează activitatea creierului și combate depresia. Nutrienții pe care îi conține refac depozitele energetice ale organismului, alungând starea de oboseală și având efecte revigorante, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală, în perioadele de convalescență.

Fructul ajută în îmbunătățirea acuității vizuale, prin conținutul său ridicat de vitamina A, dar și în prevenirea cancerului, potrivit site-ului naturalfoodbenefits.com. El ajută, de asemenea, în prevenția degenerescenței maculare și a cataractei.

Kaki face parte din alimentele utilizate în cosmetică, indicat pentru pielea uscată, arsă de soare, ridată sau cu fermitatea pierdută. Consumul constant de alimente bogate în betacaroten face pielea luminoasă și cu un aspect mai tânăr.

Consumat alături de cereale integrale și alimente bogate în calciu, Persimmon aduce un aport vitaminic important pentru organism, stimulând creșterea părului și a unghiilor.

Pentru persoanele care suferă de diabet, este indicată consumarea cu precauție a acestui fruct exotic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel