Sari la conținut

SUPER-LEGUMA care scade tensiunea arterială și întărește oasele. E nelipsită din dieta japonezilor

Hipertensiunea arterială, factor de risc
Sursa foto: arhiva Doctorușl Zilei
Obiceiuri sanatoase pentru persoanele cu tensiune

Oamenii de știință din Japonia susțin că una dintre cele mai ieftine legume disponibile pe tot parcursul anului îmbunătățește protecția împotriva hipertensiunii arteriale (HTA) și întărește sănătatea oaselor.

Este vorba despre varză, considerată o „super legumă” pentru sănătate, fiind plasată de nutriţionişti pe primele locuri în topul alimentelor care fortifică sistemul imunitar. Aceasta conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare.

Rol esenţial al vitaminei K

În special, prezența vitaminei K face ca această legumă să fie extrem de utilă. „Vitamina K conținută în varză are un efect de coagulare asupra sângelui, oprește sângerarea și accelerează vindecarea rănilor”, spun oamenii de știință.

varza trateaza boli
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

O altă calitate valoroasă a verzei este capacitatea sa de a proteja sistemul cardiovascular prin reglarea tensiunii arteriale datorită mineralelor esenţiale pe care le conține – fosfor, magneziu şi în special potasiu.

În plus, varza conține cantități mari de calciu, care întărește oasele și dinții. Toate tipurile de varză pot fi numite pe bună dreptate „super legume”.

Soiurile mai verzi conțin beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A. Această vitamină susține vederea, mucoasele și contribuie la o mai bună protecție împotriva răcelilor.

Efect puternic de detoxifiere

Este o legumă antidiareică, antiscorbutică, antiseptică şi depurativă. În plus, aceasta este hipoglicemiantă, fapt care o recomandă şi persoanelor cu diabet.

Consumul de varză albă proaspătă, crudă, are un efect pozitiv asupra sănătății sistemului digestiv. Conține fibre care îmbunătățesc motilitatea intestinală și previn constipația. În plus, conține sulforafan, un antioxidant care curăţă colonul de toxine. Aşadar, cei care doresc să facă o cură de detoxifiere o pot face incluzând varza în dietă.

De altfel, nutriţioniştii recomandă un consum săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, care detoxifică  organismul, reduce cantitate de hrană consumată la fiecare masă şi este un ajutor în regimurile disociate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel