Sari la conținut

Totul despre hormonul fericirii. Un medic neurolog spune cum să crești serotonina fără medicamente

serotonina
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
serotonina fara medicamente

Totul despre serotonină, hormonul fericirii. Constituția OMS prevede că „Sănătatea este o stare de deplină bunăstare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității”. Acest lucru poate suna exagerat, dar starea de spirit pozitivă în limitele normale este un predictor important al sănătății și longevității.

Despre hormonul fericirii a vorbit și dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog, în emisiunea ”Doctor de bine”, de la Pro TV. Acesta spune că 10-15 minute de lumină solară zilnic. Este cel mai ușor mod de a produce serotonină, substanța care reglează starea de bine.

Cum să crești serotonina fără medicamente: Petreceți 10 minute la soare

„Am un răspuns adaptativ mult mai bun la stresul care mă înconjoră. Dacă nu am serotonină, deci deficit – probleme emoționale pe zona de concentrare, pe zona de memorie, prag scăzut de rezistență la stres, efort intelectual”, spune dr. Ovidiu Tudor.

10 % din serotonină e produsă de creier. Acești 10 % trebuie folosiți eficient, chiar de creier.

Citeste si:
serotonina
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Petreceți 10 minute la soare fără protecție solară. Nu va funcționa în timpul zilei când nu există suficient pigment. Toate rețelele de informații din corpul uman necesită lumină.
90% din serotonină este produsă în intestin. Serotonina este obținută din aminoacidul esențial triptofan. Deoarece organismul nu o poate produce, este absorbită din alimente, care sunt proteine. Serotonina joacă un rol în suprimarea poftei de mâncare atunci când mănânci.

„Triptofanul e important în producerea serotoninei și serotonina are rol important în producerea melatoninei, cele două au rol important în reglarea somnului”, mai spune medicul.

Alimentele bogate în animo-acidul numit triptofan, în special carnea de curcan, nu cresc nivelul serotoninei de la sânge. Este un proces mult mai complicat. Organismul are nevoie de glucide, pentru a elibera hormonul insulină, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.