Sari la conținut

Trăiești cu dureri cronice? Iată ce vor experții să știi despre ASTA

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce poate anunța durerea în partea stângă a abdomenului

Multe despre durerea cronică rămân un mister, dar există remedii susținute de cercetări care pot ajuta. Iată de ce medicii au speranță în ceea ce privește diagnosticul.

Nu există o singură modalitate de a descrie durerea cronică. Unii oameni îl compară cu fulgerele; alții spun că trupurile lor se simt grele, ca betonul. Durerea poate fi o realitate de zi cu zi sau poate izbucni doar de câteva ori pe săptămână. Poate fi ascuțită, sâcâitoare, sub formă de arsură, înțepătură sau furnicături.

„Pentru mulți pacienți, viața li se întoarce cu susul în jos”, spune Jack Lam, medic la Rex Pain Management Center in Raleigh, North Carolina. Deși pot arăta bine în exterior, ar putea fi în agonie, adaugă el.

Durerea este considerată cronică atunci când durează mai mult de trei luni sau persistă dincolo de timpul estimat de vindecare pentru o anumită leziune.

Poate afecta orice parte a corpului și poate implica mai mult decât disconfort fizic. Această condiție complexă poate distruge energia unei persoane; face dificil să obțineți un somn odihnitor; și duce la probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Este, probabil, mai răspândită decât credeți: conform CDC, aproximativ unul din cinci americani are dureri cronice. Cele mai comune tipuri includ migrene, dureri de spate, dureri nervoase și dureri articulare.

De unde începe durere?

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi endometrioza și boala Lyme, pot provoca dureri cronice. Dar, de obicei, începe cu durere postoperatorie sau o rănire. „Nu este clar de ce unii oameni îl primesc și alții nu”, spune Beth Darnall, PhD, profesor asociat la Departamentul de Anestezie, Medicina Perioperatorie și a Durerii de la Școala de Medicină a Universității Stanford.

O teorie este că creierul dezvoltă o „amprentă” a căii neurologice a durerii inițiale, spune Sharvani Durbhakula, MD, medic la Spitalul Johns Hopkins Blaustein Pain Treatment Center din East Baltimore. Drept urmare, creierul continuă să transmită semnale de durere chiar și după ce daunele fizice aduse corpului s-au vindecat.

De asemenea, durerile persistente pot crea un cerc vicios. Cu cât unii oameni experimentează mai mult durerea, cu atât se concentrează mai mult asupra ei și devin mai stresați. Știm că atât atenția, cât și stresul cresc procesarea durerii în creier, spune Darnall.

Într-adevăr, un studiu din 2017 de la Universitatea din Hiroshima din Japonia a sugerat că gândirea în mod repetat la durere – sau îngrijorarea despre reapariția ei – poate amplifica percepția acestor dureri.

Dar nu vă înșelați, durerea cronică nu este pur psihologică: „Este important ca oamenii să știe că toată durerea este reală. Durerea are o bază medicală”, spune Darnall. „Nu totul este în capul tău.”

Ușurează durerea

O altă concepție greșită despre afecțiune este că nu este tratabilă. „Oamenii cred că cronic înseamnă imposibil de rezolvat”, spune Darnall, și nu este cazul.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară vă poate sugera să începeți cu kinetoterapie sau un medicament fără prescripție medicală. (Poate fi tentant să vă automedicați, spune dr. Lam, dar un medic vă poate indica un medicament care este eficient pentru tipul dvs. de durere.)

Dacă aceste tratamente inițiale nu funcționează, este o idee bună să vedeți un medic specializat în gestionarea durerii.

Încearcă să găsești un medic care are experiență cu problema ta specifică, spune Darnall – și cineva care să adopte o abordare holistică care să depășească fundamentul medical al durerii tale, scrie Health.

Specialiștii folosesc o varietate de terapii pentru a calma durerea persistentă, de la medicamente precum antiinflamatoarele și antidepresivele până la injecții cu steroizi și proceduri chirurgicale.

În unele cazuri, un stimulator al măduvei spinării poate fi de ajutor. Acest dispozitiv implantat emite pulsuri electrice minuscule care maschează semnalele de durere care călătoresc către creier; simți în schimb o senzație blândă de furnicături sau de fluturat.

Cercetările sugerează că unele practici complementare, inclusiv meditația mindfulness, pot oferi de asemenea ușurare.

După ce a explorat multe alte opțiuni, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să încercați un opioid. Deoarece aceste medicamente puternice pot crea dependență, ar trebui să vă ajute să cântăriți cu atenție riscurile și beneficiile.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel