Sari la conținut

Tumorile pot fi monitorizate încă din momentul formării! O nouă tehnologie imagistică poate face asta

test cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test de depistare a cancerului

Tumorile vor putea fi monitorizate încă din faza de formare, ajutând enorm, în acest fel, depistarea timpurie a cancerului, boala care se vindecă rapid dacă este identificată în stadii cât mai mici.

Nouă tehnologie dezvoltată în domeniul imagisticii medicale este realizată sub forma unei sonde chimice și poate fotografia şi monitoriza felul în care se formează tumorile.

Diagnosticarea timpurie şi tratarea pacienţilor cu cancer ar putea fi stimulate considerabil de noul instrument, ce a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh pentru a detecta celulele-cheie implicate în această maladie.

Noul tip de sondă chimică poate să îi ajute pe medici să monitorizeze progresia tumorilor şi felul în care celulele imunitare pot avea o influenţă pozitivă sau negativă în evoluţia bolii.

Takanori Kitamura, cercetător la MRC Centre for Reproductive Health din cadrul acestei universităţi, a explicat: „Această tehnologie ne permite să vedem felul în care un tip specific de celule imunitare afectează modul în care cresc tumorile. Această descoperire va fi importantă pentru îmbunătăţirea diagnosticării pacienţilor”, informează Press Association citată de Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au mai spus că viitoarele versiuni ale dispozitivului creat de ei vor deschide calea către monitorizarea micilor modificări de ordin chimic ce apar în interiorul ţesuturilor organismului uman.

De asemenea, noua tehnologie ar putea fi utilizată de medici pentru a monitoriza felul în care pacienţii răspund la tratamentele oncologice.

Marc Vendrell, cercetător la Centre for Inflammation Research, organism aflat în cadrul aceleiaşi universităţi, a adăugat: „Este o descoperire importantă pentru capacitatea noastră de a studia rolul pe care celulele imunitare îl joacă în evoluţia tumorilor. Sperăm că noua tehnologie va accelera apariţia unor terapii mai bune pentru a opri dezvoltarea metastazelor”.

Studiul, publicat în revista Angewandte Chemie, a fost finanţat de Comisia Europeană, Medical Research Council şi Wellcome Trust.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel