Sari la conținut

Un adevărat stimulent pentru memorie. Specialiștii recomandă să țineți această plantă în dormitor

Rozmarinul îmbunătăţeste memoria cu 15%, chiar dacă nu este consumat, ci doar prin simpla prezenţă a aromei sale într-o încăpere. Procentul nu pare mare, însă este suficient pentru o persoană în vârstă să-şi amintească de faptul că trebuie să-şi ia medicamentele.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, atunci când este inhalată aroma de rozmarin, compuşii volatili trec în sânge prin plămâni și ajung la creier, unde influențează procesele de memorie. Cercetătorii au studiat influenţa rozmarinului asupra persoanelor în vârstă, cu participarea a 150 de pensionari.

Aceştia au stat în încăperi diferite, cu arome de rozmarin, lavandă sau fără niciun miros, trebuind apoi să transmită un mesaj într-un anumit moment sau să facă schimb de sarcini cu o altă persoană. Persoanele care s-au aflat în camera cu miros de rozmarin au efectuat mult mai bine testele de memorie decât celelalte două grupuri.

Citeste si:

Într-un alt experiment, aceeași echipă a constatat că ceaiul de mentă îmbunătăţeşte memoria pe termen lung și atenția, spre deosebire de ceaiul de muşeţel, care reduce semnificativ concentrația. „Este interesant de observat efectul opus asupra stării de spirit și abilităților cognitive ale celor două ceaiuri diferite din plante”, a remarcat dr. Moss, conducătorul echipei de cercetători.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.