Sari la conținut

Vaccinul care ar putea vindeca scleroza multiplă și alte boli autoimune

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Un nou tip de vaccin, numit vaccin invers a reușit să vindece bolile autoimune la șoarecii de laborator.  Cercetătorii de la Școala de Inginerie Moleculară Pritzker de la Universitatea din Chicago afirmă că au dezvoltat un tip nou de vaccin numit „vaccin invers” prin intermediul unui model de șoarece.

Noul vaccin a reușit să inverseze complet boli autoimune precum scleroza multiplă, diabetul de tip 1 și boala Crohn fără a dezactiva în totalitate restul sistemului imunitar al șoarecilor.

Se estimează că aproximativ 1 din 10 persoane la nivel mondial suferă de o boală autoimună – o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele și țesuturile sănătoase din corp.

În general, în prezent nu există tratament vindecător pentru bolile autoimune. Medicii folosesc diverse metode – inclusiv medicamente, intervenții chirurgicale și modificări ale stilului de viață – pentru a controla simptomele, uneori denumite „atacuri”.

Cercetătorii încă nu cunosc principalele cauze ale bolilor autoimune. Cu toate acestea, ei știu că genetica, factorii de mediu și expunerea la anumite infecții virale pot crește riscul unei persoane.

Acest studiu a fost recent publicat în revista Nature Biomedical Engineering.

Cum funcționează acest vaccin invers?

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au dezvoltat un nou tip de vaccin numit vaccin invers.

Potrivit dr. Jeffrey Hubbell, profesor în inginerie tisulară la Școala de Inginerie Moleculară Pritzker de la Universitatea din Chicago și autorul principal al acestui studiu, un vaccin obișnuit induce activarea celulelor imunitare pentru a crea celule care pot ucide celulele infectate și pentru a genera anticorpi care pot lega și neutraliza virușii care le-ar infecta.

„Un vaccin invers poate, în schimb, anula astfel de imunitate”, a explicat Hubbell pentru Medical News Today.

„Într-o boală autoimună, căutăm vaccinuri inverse care pot dezactiva celulele imunitare care au fost în mod eronat autorizate să atace propriile celule ale unei persoane și chiar să genereze celule care pot acționa pentru a reduce și mai mult imunitatea, numite celule T regulate”, a adăugat el.

Prin utilizarea vaccinului invers, oamenii de știință au reușit să facă acest lucru fără a dezactiva întregul sistem imunitar al organismului.

„În prezent, bolile autoimune sunt tratate într-un mod care creează o suprimare nespecifică a sistemului imunitar, în loc să se facă o modulare specifică pentru boala autoimună”, a spus Hubbell. „Este clar că este mai bine să ai un sistem imunitar intact și să abordăm moleculele și celulele specifice pe care corpul le atacă în mod eronat.”

„Mai mult, aceste abordări de suprimare a imunității trebuie administrate cronice, în timp ce un vaccin are potențialul de a fi durabil și, dacă durabilitatea este foarte bună, chiar curativ”, a adăugat el.

Testarea vaccinului invers

Pentru acest studiu, Hubbell și echipa sa au folosit un model de șoarece cu o boală similară sclerozei multiple numită encefalomielită autoimună.

În ambele afecțiuni, sistemul imunitar atacă în mod eronat mielina, care formează o teacă protectoare în jurul nervilor corpului, inclusiv cei din măduva spinării și creier.

Atunci când vaccinul invers a fost administrat, oamenii de știință au raportat că sistemul imunitar a încetat să atace mielina. Acest lucru a permis nervilor să înceapă să funcționeze corect și să inverseze simptomele bolii la șoareci.

„Corpul are mai multe mecanisme pentru a preveni autoimunitatea”, a explicat Hubbell. „Un astfel de mecanism împiedică răspunsurile autoimune la propriile noastre celule de îmbătrânire și moarte. Aceste celule din sânge sunt eliminate de celule specializate din ficat și sunt procesate într-un mod care induce și menține toleranța față de acele resturi de celule care mor.”

„În abordarea noastră, am creat molecule care arată atât ca detritus de celule moarte, cât și care poartă proteinele care sunt atacate într-o anumită boală autoimună”, a adăugat el. „Acest lucru captează unul dintre mecanismele pe care corpul le folosește pentru a menține toleranța.”

Ce este o boală autoimună?

Un sistem imunitar sănătos protejează organismul de infecțiile cu viruși și bacterii.

Uneori, sistemul imunitar este programat în mod eronat să creadă că țesuturile sau celulele sănătoase din corp sunt organisme dăunătoare pe care trebuie să le atace. Acesta este motivul pentru care apare o boală autoimună.

Există mai mult de 100 de boli autoimune. Unele dintre cele mai cunoscute sunt:

Bolile autoimune sunt afecțiuni cronice. Fiecare dintre ele are simptome specifice, cu toate că majoritatea au câteva simptome comune, cum ar fi durerea, oboseala, slăbiciunea musculară și inflamația sau umflarea în diferite părți ale corpului.

Deși fiecare boală autoimună afectează diferit o persoană, cercetările anterioare arată că persoanele care suferă de o boală autoimună prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, depresie, leziuni ale organelor și cancer.

Următorii pași în cercetarea bolilor autoimune

Întrebat cât de repede putem avea un vaccin invers pentru bolile autoimune disponibil pentru pentru pacienți, Hubbell a spus că testele clinice au început deja pentru anumite afecțiuni.

„Abordarea generală prezentată în acest articol este în prezent în testele clinice în boala celiacă și scleroza multiplă, și suntem foarte entuziasmați să vedem rezultatele care vor veni din aceste studii”, a spus el. „În laboratorul meu, explorăm această abordare în boli autoimune precum scleroza multiplă, diabetul de tip 1, astmul alergic și alergiile alimentare, precum și în prevenirea imunității la medicamentele utilizate pentru tratarea bolilor congenitale, care sunt adesea imunogene.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel