Sari la conținut

Valul de viroze și gripe ar putea să mai țină o perioadă

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
scoala

Valul de viroze și gripe ar putea să mai țină o perioadă apreciază directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea.

Începerea școlii poate genera un nou val de viroze

Este ultima zi de vacanță. Copiii de grădiniță și elevii revin de mâine în clasă pentru modulul trei al anului școlar. În funcție de județul în care învață copiii, acest modul durează șase, șapte sau 8 săptămâni, pentru că se va încheia cu vacanța de schi.

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aceasta a fost decisă de fiecare inspectorat școlar și va începe din 9, 16 sau 23 februarie.

Reîntoarcerea în colectivitate sporește îngrijorările părinților, dar și ale medicilor, în condițiile în care în ultima perioadă, tot mai multe persoane, adulte sau minore ajung la camerele de gardă ale spitalelor sau în cabinetele medicilor de familie cu infecții respiratorii.

Acest val de viroze și gripe ar putea să mai țină o perioadă, apreciază directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea.

”Numărul de consulturi la camera de gardă, atât la pneumologie, pe secțiile de pneumologie, cât și pe secțiile de boli infecțioase, s-a triplat în ultimele zile. Ne așteptăm la o creștere și în perioada imediat următoare, care o să mai țină cam maxim două, trei săptămâni, după care sperăm ca lucrurile să se liniștească, să revină la normal.”

Florin Roșu, medic primar ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași solicită, la rândul lui, să fie consultat un medic și să nu ne tratăm cu leacuri băbești.

„Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim ‘leacuri băbeşti’ sau ce ne recomandă rudele sau prietenii, şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide”, a transmis dr Florin Roşu.

Nu este epidemie de gripă în România conform Ministerului Sănătăţii

Anunţul ferm privind o eventuală epidemie de gripă a venit vineri, 5 ianuarie, din partea Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii instituţiei transmit că în ţara noastră nu există o epidemie de gripă în acest moment.

Faţă de perioada similară din 2023, numărul de cazuri de gripă şi viroze respiratorii este chiar mai redus cu un sfert, menționeză Ministerul Sănătăţii.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel