duminică, iulie 3, 2022

Valul patru al pandemiei deja a luat cu asalt tot mai multe țări din Europa și se îndreaptă vertiginos spre România. Experții în sănătate avertizează ce acesta s-ar resimți la sfârșitul lunii august, mijlocul lunii septembrie, iar refuzul oamenilor de a se vaccina, duce la agravarea situației. Cadrele medicale din spitale, avertizează și ele că valul patru se va resimți mult mai puternic față de valurile precedente, iar secțiile de ATI vor fi din nou arhi-pline.

Te-ar mai interesa: Oamenii puternici sunt incomozi. Lidia Fecioru spu...

„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări. La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, spune Fiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București.

La ora actuală, în țara noastră sunt deja confirmate peste 125 de cazuri cu tulpina Delta, înregistrându-se și 6 decese. Conform cadrelor medicale, persoanele erau nevaccinate. Tulpina Delta a devenit predominantă în întreaga Europă, iar semnalele specialiștilor sunt ignorate de către oamenii de rând.

Te-ar mai interesa: Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temut...

Potrivit medicului Fiorela Mitoiu, toții oamenii au devenit experți în vaccinuri și prezintă diverse teorii despre vaccinare, în lipsa unor studii de specialitate, dar și a unor informații veridic.

„Deodată, toată lumea a devenit expertă, toată lumea știe ce e mai bine, toată lumea știe ce conține acel vaccin, câte G-uri, câte ne-G-uri, câte ARN-uri ne introduc în corp și câte nenorociri se pot întâmpla!” – constată Fiorela Mitoiu, medic-șef UPU Sf. Pantelimon. „Noi ne-am vaccinat copiii noștri. Ceea ce ar trebui să înțeleagă lumea e că dacă noi, cadre medicale, alegem să ne vaccinăm familiile și copiii, mai ales, înseamnă că este un lucru sigur și un lucru care ne poate salva”, subliniază medicul.

Te-ar mai interesa: „Acțiuni urgente” în Europa. OMS cere limita...

Valul patru va fi valul persoanelor nevaccinate

„Din ceea ce constatăm, nici acum nu sunt foarte mulți vaccinați printre pacienții cronici. Majoritatea sunt nevaccinați. Chiar am făcut un mini-sondaj în ultima gardă și cred că un singur pacient era vaccinat”, mărturisește îngrijorată Nicoleta Mansour, medic primar de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Bolnavii cronici sunt nevaccinați, bolnavii vârstnici. Sunt foarte multe categorii care sunt nevaccinate la ora actuală. Persoane vulnerabile, care au riscul să facă forme severe de boală” – confirmă și Elena Voinea, medic-șef la ATI Sf. Pantelimon.

Te-ar mai interesa: Colesterolul marit: Cresterea se poate preveni?...

„Sunt persoane care sunt complet dezinteresate de sănătate în general. E foarte greu să schimbi acest comportament, pentru că se pleacă de la ideea că mie nu mi se poate întâmpla acest lucru. Acest gen de abordare este regăsit chiar la pacienții pe care i-am avut de-a lungul anilor”, spune chiar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

CNCAV a anunțat, pe facebook, pe 1 august, atingerea cu mare întârziere a acestui prag, în baza căruia relaxarea restricțiilor a început în România de pe 15 mai:

Te-ar mai interesa: Riscul unei DIETE nesănătoase. Poate duce la moart...

Astăzi am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19:
– se reduce riscul de infectare;
– se reduce riscul de transmitere a virusului;
– se reduce considerabil riscul de spitalizare;
– se reduce considerabil riscul de deces.
Campania de vaccinare a început în România în data de 27 decembrie cu personalul din cele 10 spitale COVID (etapa 0), înainte de operaționalizarea platformei de programare. Au urmat alte trei etape de vaccinare, a personalului medical, a persoanelor vulnerabile, iar, din 15 martie, pentru toată lumea. Până acum, 75% dintre români au primit vaccinul de la Pfizer/BioNTech.
La nivel european, România rămâne la mai puțin de jumătate din media UE, în condițiile în care țara noastră, alături de Slovenia și Bulgaria, reduc oricum această medie. În Germania, Franța, Spania și celelalte țări occidentale, 75-80% din populația adultă a primit cel puțin o doză.
În planificarea inițială, anunțată de prim-ministrul Florin Cîțu, România ar fi trebuit să atingă pragul de 5 milioane de vaccinați (31,5% din populația adultă) la 1 iunie, la 1 iulie ar fi trebuit să ajungă la 6 milioane, iar la 1 august ar fi trebuit să fie în România 7 milioane de vaccinați. Programul eliminării restricțiilor ar fi depins de atingerea acestor ținte, dar ele au fost totuși abrograte chiar dacă de la jumătatea lunii mai numărul celor vaccinați zilnic a scăzut rapid.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private