Sari la conținut

Varianta Kraken-Covid, cea mai contagioasă de până acum. SIMPTOMELE bolii

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Varianta Kraken-Covid, cea mai contagioasă de până acum. SIMPTOMELE bolii

Întrucât o subvarianță a coronavirusului Omicron are mai multă prioritate în Marea Britanie, dr. Zoe Williams, o persoanlitate a televiziunii engleze, a clarificat dacă oamenii ar trebui să fie îngrijorați. În cadrul unei emisiuni de la ITV, dr. Williams a vorbit pe larg despre noua variantă Covid care face ravagii în Marea Britanie. 

„Această variantă se numește XBB.1.5 și  este o ramură a Omicron XBB. Există unele îngrijorări în legătură cu aceasta. A devenit destul de răspândită”, a avertizat dr. Zoe Williams. 

Varianta Kraken de Covid, cea mai contagioasă de până acum

Deja în peste 70 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, varianta Covid are mutații „îngrijorătoare”.

„Unele dintre mutații înseamnă că este mai probabil să se poată sustrage imunității, de la infecții anterioare și de la imunizare”, a explicat dr. ZoeWilliams., potrivit express.co.uk.

Medicul a adăugat că este „mai probabil” ca XBB.1.5 să poată trece peste imunitatea acordată de vaccinări. Cu toate acestea, în timp ce varianta este „una de urmărit”, mai ales că câștigă teren în Marea Britanie, există puține motive care să sugereze că ar putea duce la boli mai severe.

Dr Zoe a declarat că nu există „neapărat mai multe șanse să fiți internat în spital dacă primiți această variantă”.

Supranumită varianta Kraken, datele de la Wellcome Sanger Institute arată că această tulpină reprezintă jumătate din toate cazurile înregistrate în Wirral săptămâna trecută. Se pare că oamenii de știință sunt îngrijorați de mutațiile Kraken, cum ar fi F486P și S486P.

Se crede că aceste mutații îi îmbunătățesc transmisibilitatea, ceea ce ar putea însemna că are potențialul de a deveni cea mai dominantă tulpină din Marea Britanie.

Profesorul Lawrence Young, virusolog, a spus că apariția acestei tulpini ar trebui să fie un „avertisment”. De asemenea, profesorul epidemiolog Paul Hunter a spus că creșterea numărului de cazuri de infectări cu varianta Kraken este „foarte îngrijorătoare”.

Profesorul Hunter se teme că „avantajul său dramatic de creștere” ar putea „conduce un nou val de infecții”. Cele mai recente date guvernamentale despre Covid demonstrează că numărul de infecții, spitalizări și decese cu Covid a crescut înainte de vacanța de Crăciun. Noi cifre din partea guvernului britanic nu au fost încă făcute publice.

Dr. Simon Clarke, un microbiolog, nu este îngrijorat, deoarece tulpina nu pare să provoace o boală mai gravă.

Simptomele variantei Kraken

Profesorul de medicină moleculară la Universitatea din Kent, Martin Michaelis, a spus că „nu există nicio indicație” că simptomele Kraken diferă de alte subvariante Omicron.

NHS spune că simptomele unei infecții cu Covid pot includ:

 • O temperatură ridicată sau tremur (frisoane)
 • O tuse nouă, continuă – aceasta înseamnă că tușiți mult timp de mai mult de o oră sau trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore
 • O pierdere sau modificare a simțului mirosului sau gustului
 • Dificultăți de respirație
 • Senzație de oboseală sau epuizare
 • Un corp dureros
 • O durere de cap
 • O durere în gât
 • Un nas înfundat sau care curge
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Diaree
 • vă simțiți rău sau vi se face rău

Persoanele care se confruntă cu simptome de Covid sunt sfătuite să „stea acasă” și „să evite contactul cu alte persoane” dacă au o temperatură ridicată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel