Sari la conținut

Ce să mâncați seara ca să aveți un somn liniștit

Un pahar de lapte cald, o porţie de griş sau orez cu lapte ori puţină brânză de casă ar fi cele mai potrivite alegeri pentru masa de seară, spun medicii nutriţionişti. Cerealele, carnea fiartă de pui, de curcan ori de peşte sunt şi ele o variantă convenabilă.

Toate acestea conţin triptofan, o substanţă care induce somnul. „Este un aminoacid care poate fi primit doar din alimentaţie“, explică medicul nutriţionist Andreea Tocan.

Evitaţi în schimb cartofii prăjiţi, aripioarele picante de pui şi legumele mai greu de digerat, cum sunt varza, castraveţii ori ridichile.
Nici mâncărurile care balonează nu sunt indicate, de aceea ar fi bine să vă feriţi de preparatele din mazăre ori fasole. Medicii spun că nu este indicat să săriţi peste masa de seară, fiindcă riscaţi să vă treziţi înfometaţi în timpul nopţii, dar este bine să aveţi grijă ca porţiile să fie mici şi uşoare.

Ceaiul de tei şi cel de muşeţel au efect sedativ

Ca să aveţi somul dulce este bine să învăţaţi cum să distingeţi între alimentele care vă fac rău şi cele care vă ajută să adormiţi mai repede. Laptele pare a fi alimentul-minune, deoarece conţine cantităţi mai mari de triptofan decât alte produse lactate ori decât cerealele. Iaurtul simplu ori cu fructe, brânza slabă de casă sau fructele parfumate, cum sunt căpşunile, strugurii roşii, bananele, nu sunt nici ele de neglijat.

„Este bine să alegeţi fructe parfumate, cu arome cât mai plăcute. Sunt uşoare şi dau o stare plăcută“, spune medicul nutriţionist Mihaela Ionescu, de la Institutul „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti. În plus, strugurii roşii şi bananele au cantităţi importante de melatonină, un alt hormon al somnului. Medicii nutriţionişti vă avertizează, în schimb, să evitaţi dulciurile, chiar şi în cantităţi mici, deoarece acestea energizează.

O altă licoare-minune pentru inducerea somnului este ceaiul de tei. Are efect sedativ şi poate ajuta organismul să se relaxeze după stresul acumulat pe parcursul unei zile. Este recomandat să-l beţi îndulcit cu miere, dar nu în cantităţi foarte mari. „În general, seara, nu este bine să exageraţi cu lichidele, pentru că riscaţi să aveţi surpriza de a vă trezi din oră în oră pentru a merge la toaletă“, avertizează medicul Mihaela Ionescu. Ceaiul de muşeţel are şi el un efect uşor sedativ, iar cel de mentă ajută la o digestie mai bună şi, implicit, la un somn mai liniştit.

Produsele cu magneziu vă relaxează muşchii

Pe lângă alimentele care conţin triptofan şi melatonină, substanţe care induc somnul, mai puteţi apela şi la alimentele bogate în magneziu. Acestea au un rol important în relaxarea musculară şi pot fi consumate cu 30-40 de minute înainte de culcare. Alimente bogate în magneziu sunt cerealele, germenii de grâu, soia, alunele, seminţele de floarea-soarelui.

Pentru copii, pot fi mai atractive sucul natural de fructe, cel de morcovi, piureul de fructe sau merele coapte. Carnea nu este prea indicată pentru mesele de seară, fiind bogată în proteine, substanţe care se digeră destul de greu. Cea de peşte ori cea de pui fac însă excepţie. „Puţină carne fiartă ori preparată la cuptor nu o să vă facă rău“, spune medicul nutriţionist Mihaela Ionescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel