Sari la conținut

Ce se întâmplă cu inima și plămânii pe măsură ce înaintezi în vârstă și ce organ îmbătrânește cel mai repede?

Fiecare organ are ritmul său de îmbătrânire, ritm care depinde și de stilul de viață al fiecărei persoane. Iată cum își modifică funcția și chiar mărimea inima, oasele sau plămânii și ce organ îmbătrânește primul, în cazul femeilor.

Inima

Odată cu îmbătrânirea este posibil ca inima să își modifice volumul. Sunt afectate atât capacitatea de a extrage oxigenul din sânge, cât și puterea de pompare a sângelui. De exemplu, la cineva de 75 de ani pomparea sângelui se va face cu o eficiență de doar 70% în timp ce pomparea sângelui către creier va fi de doar 80% din capacitatea unui adul de 30 de ani.

Depozitele de grăsime încep să se stabilească în vasele de sânge favorizând apariția aterosclerozei sau a altor boli de inimă.

Oasele și mușchii

După vârsta de 35 de ani la nivelul oaselor mineralele încep să se piardă cu o viteză  mai mare decât cu cea cu care pot fi înlocuite. Dacă la nivelul maxim al densității osoase  este atins înainte de 20 de ani (14-16 ani la fete și 18-19 la băieți), începând cu 40-50 de ani oasele devin mai mici și mai puțin dense, ceea ce crește riscul de fracture. După 30 de ani masa musculară începe să se micșoreze, fiind afectați mai ales sedentarii. În același timp mușchii încep să-și piardă din forță și flexibilitate.

Plămânii

Primele semne ale declinului în cazul plămânilor sunt foarte timpurii, începând să aparăde la vârsta de 20 de ani, țesutul pulmonary începe să-și piardă elasticitatea și în același timp mușchii din zona coastelor încep să se mișcoreze ducând la scăderea cantității de aer pe care o putem inhala. De exemplu la o persoană de 75 de ani eficiența pulmonară e de doar 56%, iar în timpul activității fizice, cantitatea maximă de oxygen pe care o poate inhala e de doar 40%.

Creierul

Pe durata vieții noi neuroni și căi neuronale se dezvoltă, însă această dezvoltare atinge punctual maxim în jurul vârstei de 20 de ani, după care volumul lor începe să scadă, la fel ca și nivelul circulației sanguine din creier. Cu toate acestea, creierul rămâne capabil să învețe noi infoarmații sau abilități, mai ales în cazul celor care își antrenează creierul.

Rinichii

Se micșorează și își pierd din eficiență, iar continența urinară este de asemenea o problemă comună la această vârstă.

Sânii îmbătrânesc cel mai repede

Sânii îmbătrânesc mai rapid decât orice altă parte a corpului unei femei, arată un studiu realizat de Universitatea California..

De-a lungul vieţii, diverse organe încep să îmbătrânească mai rapid sau mai încet, din cauza substanţelor chimice în schimbare din ADN.

Studiul de la Universitatea California a fost făcut analizând 7.844 de mostre de ţesut sănătos, de la persoane de la stadiul de fetus la vârsta de 101 ani. Astfel, s-a aflat că anumite părţi ale corpului îmbătrânesc mai greu, altele mai rapid.

Astfel, sânii unei femei sunt cu 2-3 ani mai “bătrâni” decât vârsta biologică. Pe de altă parte, ţesutul cardiac sănătos este cu 9 ani mai tânăr decât vârsta biologică.

Realizatorii studiului spun că acesta poate fi folosit pentru a afla vârsta unui criminal, doar pe baza analizei sângelui.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: