Ceapa şi usturoiul fac minuni pentru imunitate şi previn cancerul. Cât ar trebui să consumi

Ceapa şi usturoiul fac minuni pentru imunitate şi previn cancerul. Cât ar trebui să consumi
Ceapa şi usturoiul fac minuni pentru imunitate şi previn cancerul. Cât ar trebui să consumi

Pentru proprietăţile lor, sunt preţuite încă din antichitate, iar cercetările moderne le-au descoperit beneficii nebănuitie.

 

Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Nu în ultimul rând, pot fi de ajutor în curele de slăbire.

Ce este aşa special la aceste legume?

„Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă”, spune nutriţionistul Luiza Pârvu. “Recomand usturoi şi ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Au şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumate crude, însă celor care nu le pot mânca crude le recomand şi ca ingrediente în mâncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită”, mai susţine nutriţionistul.

Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.

Cum să introducem usturoi şi ceapă în regimul alimentar

Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz. Când faci cumpărături, caută cei mai proaspeţi bulbi de ceapă. La exterior, ceapa trebuie să fie tare iar învelişul să fie intact. Frunzele prazului trebuie să aibă o culoare intensă iar cele uscate trebuie îndepărtate.

“În cantităţi prea mari, consumul de usturoi şi ceapă poate irita stomacul. Fiecare persoană trebuie să consume atât cât ştie că nu îi face rău.”, susţine medicul nutriţionist Luiza Pârvu. În bucătărie, ceapa tocată sau usturoiul pot fi punctul de plecare pentru prepararea multor feluri de mâncare. Aceste legume dau o aromă puternică, iar gătitul lor nu diminuează efectele protectoare pentru corp.

Suport nutriţional pentru prevenirea cancerului

Un studiu al Institutului Naţional al Cancerului din Marea Britanie arată că pentru persoanele care mănâncă cel puţin 10 grame (aproximativ două linguriţe) de usturoi, ceapă sau praz pe zi, riscul de a suferi de cancer de prostată scade semnificativ. Alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve, relevă că usturoiul poate ajuta la reducerea apariţiei de tumori pre-canceroase (polipi) în intestinul gros.

Detoxifiere cu usturoi şi ceapă

Multe forme de cancer sunt cauzate de modificări ale ADN-ului, de multe ori induse de toxinele din mediul înconjurător. Un studiu efectuat de institutul britanic Fred Hutchinson Cancer Research Center a constatat că o doză echivalentă cu o linguriţă pentru usturoi şi o jumătate de cană pentru ceapă, consumate zilnic, cresc nivelul unei enzime-cheie pentru eliminarea toxinelor din celulele sanguine. Aceste doze sunt valabile doar în cazul femeilor, pentru bărbaţi cercetătorii consideră că este nevoie de o cantitate mai mare.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

5 Comments

  1. ok. dar consumate dau nastere la hemoroizi,varice ,esofagiene , imflamatii , consumat putin,putin o data pe saptamana este de ajuns , tot ce` este piperat .iute ,cea au aciditate pericol ptr.organism,+afetcteaza smalut dincilor precu m si muraturile alcolul,

  2. Eu iau de trei ori pe zi inaintea meselor cu juma de ora, un catel de usturoi tocat cu o lingura de ulei de masline, am colonul iritabil si acum ma simt mai bine.

  3. A mincat tata la ceapa si usturoi , dar tot de cancer a murit

  4. consum des de mic copil,i-mi place foarte mult gustul si senzatia de dupa ce consumi usturoi sau ceapa,este sanatate curata …..bunicii mei mancau usturoi si ceapa aproape in fiecare zi cantitati considerabile,au avut o sanatate de fier,eu nu i-am auzit vreodata ca trebuie sa mearga la doctor sau ca trebuie sa cumpere medicamente,i-mi spuneau ca stiu din mosi stramosi ca usturoiul si ceapa pastreaza sangele curat,si daca sangele e curat ramai sanatos….au murit pur si simplu la 88 respectiv 91 ani fara sa sufere de vreo boala si au mers pe picioarele lor pana aproape in ultimile lor zile din viata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *