Sari la conținut

Cine are un risc dublu să sufere un atac cerebral?

Persoanele cinice şi agresive faţă de oamenii din jur prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o vârstă mijlocie sau la vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în revista Stroke, editată de American Heart Association.

Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulţi cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani, care au răspuns la mai multe chestionare despre comportamentele şi stările lor de dispoziţie. Autorii studiului au evaluat astfel, vreme de doi ani, nivelurile de stres, simptomele depresive, nivelurile de furie şi de agresivitate.

Persoanele chestionate, care nu sufereau de boli cardiace la începutul studiului, au fost monitorizate apoi între 8 şi 11 ani. În această perioadă, 147 dintre participanţi au suferit AVC-uri, iar 48 au suferit un accident ischemic tranzitoriu (AIT), care reprezintă o blocare temporară a unui flux sangvin spre creier.

Autorii studiului au descoperit că persoanele care aveau cele mai mari scoruri în materie de agresivitate – măsurată pornind de la gradul lor de cinism faţă de cei din jur – erau de două ori mai predispuse la un AVC sau un AIT în comparaţie cu persoanele care prezentau cele mai mici scoruri la acest parametru.

În mod similar, rezultatele ridicate înregistrate la parametrul „simptome depresive” cresc cu 86% riscul de AVC sau AIT, iar persoanele care suferă de stres cronic prezintă un risc cu 59% mai mare de a suferi de astfel de atacuri.

Totuşi, furia nu a fost asociată cu un risc mai ridicat de AVC.

Aceste legături dintre factorii psihologici şi riscul de AVC şi-au menţinut validitatea şi după ce autorii studiului au luat în calcul alţi factori de risc pentru sănătate, precum diferenţe de vârstă, originea etnică şi sexul.

Studiul a fost coordonat de Susan Everson-Rose, profesor de medicină asociată la Universitatea Minnesota din oraşul american Minneapolis.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel