Sari la conținut

Hemoroizii: de ce apar și cum se tratează

Hemoroizii sunt structuri normale care se găsesc în canalul anal. Ei devin o problemă atunci când se dezvoltă în mod exagerat.

Boala hemoroidala apare la persoanele tinere in conditii particulare: daca sufera de sedentarism, au kilograme in plus sau la femeile gravide.

Hemoroizii apar insa si la varstnici. In cazul lor, acestia trebuie diferentiati de cancerul rectal, care poate fi asimptomatic (fara semne).

”Aveti hemoroizi daca simtiti o excrescenta la nivelul sfincterului anal (sangele se depoziteaza in aceste dilatatii venoase). Senzatia de usturime, durerea locala, accentuata inainte de defecatie si calmata dupa aceasta, sunt simptome ale hemoroizilor. Perioadele de constipatie alterneaza cu cele de diaree, iar senzatia de tensiune se simte puternic in regiunea anala.”, Doru Gavrilă, medic internist.
Cauzele care produc bolile hemoroidale ţin în special de alimentaţie, sedentarism, dar şi de moştenirea genetică. „Boala hemoroidală e o consecinţă a vieţii moderne, cauzată de o alimentaţie săracă în fibre, bogată în proteine şi lipide. În plus, oamenii sunt sedentari şi puţin preocupaţi pentru a avea un scaun pe zi”, mai spune medicul.

Hemoroizii pot fi externi (se vad la suprafata) sau interni (se descopera prin tuseu rectal ori anuscopie). Nu este o regula ca acestia sa fie mai frecventi la barbati decat la femei. Factorii predispozanti sunt ereditatea, sedentarismul, constipatia, alimentatia saraca in lichide si bogata in condimente.

In functie de gravitate,anumite tipuri de hemoroizi pot fi tratati printr-o gama foarte variata de proceduri, de la o schimbare a dietei, combinata cu proceduri de detoxifiere, la pastile si geluri speciale pentru aceasta problema sau proceduri invazive precum operatia.

Dieta: Pentru a preveni acesta problema, trebuie mare atentie ca dieta sa fie de asa natura incat sa nu favorizeze aparitia constipatiei. In acest sens, trebuie urmata o dieta bogata in fibre (fructe, legume, cereale). Se pot folosi si suplimente naturale ce contin fibre sau pastile pentru tratarea scaunelor prea tari. Se recomanda si consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi.

Pastile si produse: Pe piata exista o gama foarte larga de pastile si produse precum geluri, crema hemoroizi, supozitoare hemoroizi , unguent hemoroizi  destinate tratarii hemoroizilor. Este recomandata o vizita la medicul specialist inainte de inceperea unui tratament, deoarece fiecare tip de remediu este eficient sau nu in functie de o serie lunga de factori pe care doar medicul ii poate analiza.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel