Sari la conținut

LiveDoc cu conf. dr. Adina Ghemigian, endocrinolog. Totul despre bolile de tiroidă

Miercuri, 26 aprilie, în cadrul interviurilor DocLive, am discutat despre bolile tiroidiene cu conf. dr. Adina Ghemigian, medic endocrinolog și managerul Institutului Naţional de Endrocrinologie „C.I.Parhon“ din Bucureşti.

Situată la baza gâtului, sub “mărul lui Adam”, tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului, având un rol esențial în reglarea metabolismului prin hormonii secretați. Pe lângă acest aspect, hormonii T3 și T4, produși din iodul conținut de alimente, au rol și în reglarea temperaturii corpului, în accelerarea sau diminuarea arderilor, în reglarea colesterolului și ritmului cardiac, în dezvoltarea țesutului osos și nervos, influențând, de asemenea, și tranzitul intestinal, hormonii sexuali, părul, pielea și unghiile.

Cele mai frecvente dereglări ale tiroidei apar fie din cauza deficitului de hormoni (hipotiroidia), fie din cauza excesului de astfel de hormoni (hipertiroidie).

 

Bolile de tiroidă sunt mai întâlnite în cazul femeilor decât în cel al bărbaților, iar riscul crește odată cu vârsta. Se estimează că, până la 50 de ani, una din 10-12 femei suferă de o disfuncţie tiroidiană, iar până la 60 de ani, frecvenţa creşte la una din 5-6.

Conf. dr. Adina Ghemigian explica, pe larg, următoarele aspecte:

De ce apar bolile tiroidiene și cum le putem preveni?

Cum știm când tiroida nu funcționează normal?

Ce analize facem pentru a descoperi disfuncțiile tiroidiene?

Cum tratăm bolile de tiroidă și în ce cazuri se ajunge la operație?

Cum se manifestă cancerul tiroidian și ce șanse de vindecare au pacienții?

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: