Sari la conținut

Șapte nutrienți și alimente care mențin creierul tânăr și previn demența

În timp ce genetica și exercițiile fizice joacă un rol important în sănătatea creierului și a riscului de a dezvolta demență, dieta are, de asemenea, o influență mare. Nu există niciun elixir magic care poate vindeca sau preveni complet demența sau boala Alzheimer, dar oamenii de știință au descoperit anumite substanțe nutritive îmbunătățesc funcția cognitivă și protejează memoria

1. Flavonoizii din cacao
Flavanoizii care se găsesc în mod natural în cacao sunt benfici pentru sănătatea creierului. Aceste substanțe sunt cele care fac ciocolata neagră mai sănătoasă.
Un studiu din 2014 a examinat impactul unei alimentații bogate în flavonoizi. Cercetătorii s-au axat în principal pe girusul dințat (DG), o parte a hipocampului care, atunci când se micșorează, este adesea asociat cu îmbătrânirea. Oamenii de știință cred că această parte a creierului este legată de pierderile de memorie.

2. Acizii grași omega 3
În afara faptului că tipurile de pește bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somon, macrou, ton, mențin inima sănătoasă, acestea sunt bune și pentru creier. Potrivit unui studiu din 2014, șoarecii de laborator care au primit suplimente de omega-3 și-au îmbunătățit funcția cognitivă și aveau o memorie mai bună în ceea ce privește recunoașterea obiectelor, orientarea în spațiu.

3. Nucile
Potrivit cercetătorilor, nucile beneficiază de numeroase ingrediente active care pot contribui la protejarea funcțiilor cognitive. Printre acestea se numără conținutul ridicat de antioxidanți, combinația de numeroase vitamine și minerale, dar și faptul că nucile sunt o sursă importantă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid omega-3, cu efecte benefice asupra sănătății inimii și creierului.

4. Magneziul
Oamenii de știință susțin că deficiența de magneziu poate juca un rol în declinul cognitiv, îmbătrânirea creierului, și în cele din urmă, în apariția demenței. Deci consumul de alimente care conțin magneziu, cum ar fi spanac, semințe de dovleac, iaurt, migdale, fasole neagră, avocado, smochine, ciocolată neagra, sau banane – vă poate ajuta să luptați împotriva efectelor îmbătrânirii creierului.

5. Afinele
Afinele, pe lângă faptul că sunt delicioase, ajută la îmbunătățirea memoriei. Conform unui studiu din 2010, afinele s-au dovedit a avea efecte antioxidante și anti-inflamatorii. Acestea conțin, de asemenea, antociani compuși care îmbunătățesc semnalele neuronale în zonele responsabile cu memoria. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că participanții care au băut suc de afine sălbatice în fiecare zi au avut o capacitate mai mare de învățare. 

6. Cruciferele
Potrivit  National Institute on Aging consumul de fructe, legume și cereale integrale poate opri declinul cognitiv și apariția altor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Legumele crucifere verzi, în special, (cum ar fi broccoli) s-au dovedit a reduce rata de declin cognitiv. Dieta mediteraneană bogată în legume, leguminoase, fructe, cereale, pește, ulei de măsline, cantitati moderate de alcool – precum și un consum redus de grasimi saturate, produse lactate, carne de pasăre s-a dovedit a fi benefică pentru sănătatea mintală, comparativ cu dietele „vestice”, bogate în grasimi, carbohidrati și carne.

7. Ceaiul verde
Ceaiul verde este bun pentru o mulțime de lucruri – printre care și protejarea memoriei. Într-un studiu recent realizat la Universitatea din Basel, cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde îmbunătățește procesul de gândire și memorie de lucru. RMN-ul a arătat o creștere în conectivitate între cortexul parietal și cortexul frontal al creierului, ceea ce înseamnă că ceaiul verde „ar putea crește plasticitatea sinaptică pe termen scurt a creierului, „, a declarat profesorul Stefan Borgwardt, un autor al studiului.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: