vineri, februarie 3, 2023

Medicamentele și produsele farmaceutice se administrează numai cu sfatul medicului dintr-un motiv foarte simplu. Un specialist știe cel mai bine ce alte medicamente sau alimente trebuie să eviți în timpul unui tratament.

Din păcate, mulți români administrează medicamentele fără sfatul unui medic, lucru ce poate avea consecințe grave.

Anumite medicamente interacționează într-un mod negativ cu alte produse farmaceutice sau alimente. Astfel, se pot dezvolta diferite reacții fizice sau, dimpotrivă, medicamentele necesare pentru anumite afecțiuni nu își vor mai face efectul.

Te-ar mai interesa: Femeia care a aflat că are cancer datorită câinelu...

Sucul de grapefruit, spre exemplu, este unul dintre alimentele pe care trebuie să le eviți atunci când urmezi un tratament.

Grapefruit-ul conține o substanță care blochează enzimele hepatice responsabile pentru metabolizarea optimă a medicamentelor. Prin urmare, medicamentele pot ajunge în sânge într-o cantitate mult prea mare, având un efect de „supradoză”.

Mihaela Bilic, nutriționist, oferă mai multe detalii pe o rețea de socializare despre sucul de grapefruit și influența acestuia asupra medicamentelor administrate.

Sucul de grapefruit, interzis dacă iei medicamente

Nu luați medicamente cu suc de grepfrut

Cu gust acru-amărui și culoare galbenă sau roz, gref-ul este fructul vedetă când vine vorba de slăbit. Nu există dovezi că sucul de gref ar topi grăsimea, însă ce știm sigur e că nu face casă bună cu medicamentele.

Te-ar mai interesa: Poate un diabetic să bea cafea? Ce efect are băutu...

Pe lângă vitamine, antioxidanți, fibre și multă apă, el conține o substanță care blochează enzimele hepatice. În aceste condiții anumite medicamente nu mai sunt metabolizate optim și ajung în sânge într-o cantitate mare (efect de supradoză). Tot sucul de gref poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora.

Interacțiunea variază de la o persoană la alta, poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile. Este bine să evitați asocierea sucului de gref cu tratamentul antihipertensiv, antihistaminic, antisecretor, anxiolitic, antidepresiv, antiaritmic, hipolipemiant. De știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.

Te-ar mai interesa: Fiecare dintre noi avem celule canceroase în corp....

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private