vineri, iunie 2, 2023

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia acestea să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”, relatează Agerpres.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă.

Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Antibioticele nu sunt periculoase în sine, însă pot deveni atunci când sunt utilizate în mod necorespunzător sau abuziv. Una dintre cele mai importante provocări constă în apariția rezistenței la antibiotice – atunci când utilizarea frecventă a antibioticelor poate duce la dezvoltarea unor bacterii rezistente, ceea ce poate face tratamentul infecțiilor mai dificil și mai costisitor.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Pentru a evita apariția unor reacții adverse sau efecte secundare, este important să utilizați antibioticele doar atunci când sunt necesare și numai după consultarea cu medicul specialist.

Peste 35.000 de oameni mor anual în Europa din cauza rezistenţei la antibiotice

Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat la sfârșitul anului trecut Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

„Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene”, a spus Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

Nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază semnificativ pe continentul european, potrivit raportului, cu cele mai scăzute niveluri înregistrate în nordul Europei şi cele mai ridicate în ţările din sudul şi estul Europei.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private