Sari la conținut

Alimentul care te ferește de cancerul de colon

Alimentul care te ferește de cancerul de colon
Sursa : pexel.com
Consumul de spanac poate fi inclus în diverse mese

Alimentul care te ferește de cancerul de colon. Un studiu realizat la TAMU Health Science Center susține ideea că spanacul ar putea inhiba creșterea polipilor la persoanele cu cancer de colon, fie că este vorba de o formă negenetică sau genetică a bolii.

Cercetarea se încadrează în eforturile tot mai mari de a înțelege intervențiile care pot modifica microbiota intestinală în scopul prevenirii și tratamentului bolilor.

Alimentul care te ferește de cancerul de colon

Studiile epidemiologice au arătat că un consum redus de legume verzi și fibre este asociat cu apariția cancerului colorectal, în timp ce consumul de frunze închise la culoare este legat de un risc mai scăzut.

Totuși, există puține informații despre modul în care alegerile alimentare afectează relația dintre microbiota intestinală, transcriptomica gazdei și patogeneza în tractul gastrointestinal.

În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au confirmat anterior că spanacul poate suprima dezvoltarea polipilor la șobolani cu o formă indusă de cancer similară cu cea colorectală negenetică la oameni.

Studiul actual se concentrează asupra efectelor consumului de spanac la persoanele cu o formă ereditară de cancer colorectal, cunoscută sub numele de polipoză adenomatoasă familială.

Polipoza adenomatoasă familială duce la creșterea a numeroși polipi necanceroși în colon, iar cei cu această boală pot necesita în cele din urmă intervenții chirurgicale.

Spanacul a fost administrat șobolanilor cu polipoză adenomatoasă familială, iar rezultatele au sugerat că consumul de spanac poate întârzia creșterea polipilor și poate evita necesitatea unui tratament intensiv.

Acizii grași și derivații de acid linoleic din spanac au avut efecte benefice

Cercetătorii au utilizat o metodologie numită „multi-omics” pentru a analiza datele din diferite sisteme din organism și a identifica asocieri care ar putea sugera domenii potențiale de cercetare. Aceasta a fost una dintre cele mai cuprinzătoare analize metabolomice în contextul prevenirii cancerului prin intermediul spanacului.

Conform studiului, acizii grași și derivații de acid linoleic din spanac au avut efecte benefice în reducerea polipilor. Aceștia intenționează să continue cercetările pentru a înțelege mai bine proprietățile anticancer ale acestor substanțe.

Concluzia cercetătorilor este că consumul regulat de spanac poate aduce beneficii în prevenirea cancerului de colon, dar acest lucru nu înseamnă că spanacul trebuie consumat în exces, deoarece exagerarea poate avea efecte negative, cum ar fi formarea de oxalat de calciu, care poate contribui la formarea pietrelor la rinichi.

Consumul de spanac poate fi inclus în diverse mese

Pe lângă potențialul de prevenire a cancerului de colon, spanacul aduce și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și susținerea sistemului imunitar.

Conține vitamina K1, utilă în reducerea riscului de cardiomegalie, și glutation natural, care ajută la combaterea stresului oxidativ.

De asemenea, conține acid folic, contribuind la reducerea nivelurilor de homocisteină și scăderea riscului de depunere a plăcii de aterom în artere.

În concluzie, evidențele științifice susțin ideea că alimentele îndulcite cu zahăr pot favoriza cancerul, în timp ce un consum crescut de legume și fructe, inclusiv spanac, este asociat cu scăderea riscului de cancer.

Consumul de spanac poate fi inclus în diverse mese și pregătit în moduri variate, în funcție de preferințe, pentru a beneficia de proprietățile sale nutriționale, conform tandfonline.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel