Sari la conținut

Asociație de pacienți: ”Cred că suntem singura țară din UE, în care un medic este condamnat la închisoare cu suspendare pentru că și-a protejat pacienții”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a aflat cu uimire că în România anului 2019, un medic este condamnat la închisoare cu suspensare pentru că a ales să trateze cu prioritate pacienții în stare gravă și nu cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști.

Este vorba de dna. dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj, care a fost condamnată la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunității.

Acest lucru se întâmpla în contextul în care Unitatea de Primire Urgențe, al cărei coordonator era în acel moment (n.r. – în urmă cu 3 ani) se confruntă cu lipsa de personal cu care ne-am obișnuit deja.

Ca reprezentanți ai pacienților, ne întrebăm cum s-a putut ajunge în această situație și cum pot autoritățile să prejudicieze cariera unui medic și să pună în pericol siguranța pacienților. 

Un medic este condamnat la închisoare

Ne dorim ca niciun medic să nu mai treacă prin această experiență, mai ales că vorbim despre un medic apreciat și iubit în Cluj. Totodată, le solicităm autorităților să nu mai solicite medicilor să ignore nevoile pacienților, care sunt realmente urgențe pentru verificarea unor alcoolemii. 

”Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană, în care un medic este condamnat la închisoare cu suspendare pentru că și-a protejat pacienții. Solicităm Guvernului reglementări clare care să protejeze siguranța pacienților și să nu mai pună medicii în pericol. 

Cred că în acest fel se creează un precedent periculos și în nici un fel nu ar trebui ca legislația să împiedice accesul pacienților cu prioritate în unitățile de primire urgențe. Doamnei doctor îi dorim putere pentru a trece de această încercare total nedreaptă și o asigurăm că nu este singură”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

Cazul adela Golea

Cazul Adela Golea. Prof. Univ. dr. Vasile Astărăstoae, medic legist român și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, face lumină în cazul doctoriței Adela Golea, acuzată că ar fi favorizat infractorii după ce a cerut medicilor să lase la urmă bețivii de la volan și să se ocupe întâi de bonavi. Această decizie, care pentru multe cadre medicale are sens, a fost socotită în instanță ca „favorizare a infractorului”.

Iată ce a scris profesorul Astărăstoae, pe blogul său:

„O știre: ”Directorul medical al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea condamnată pentru că le-a cerut medicilor să se ocupe în primul rând de pacienții în stare gravă, nu de șoferii aduși de Poliție pentru depistarea alcoolemiei. Faptele au avut loc în urmă cu trei ani, când Adela Golea era medic șef la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean din Cluj. Încadrarea juridică: abuz în serviciu și favorizarea infractorului”. Știrea m-a șocat. Adela Golea este cunoscută ca o doctoriță dedicată profesiei, competentă și corectă.

A fost printre primii medici cu specialitatea medicină de urgență din România, a participat nemijlocit la construcția sistemului modern de urgențe conceput de Raed Arafat, a devenit cadru didactic universitar pentru a forma specialiști în domeniu, a muncit zi și noapte, până la epuizare, neglijându-și viața privată. Era un model adevărat. Și cum în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, a fost recompesată cu o condamnare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel